Επικαιρότητα

Εκλογές ΠAΣOΚ: Τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό - Που ψηφίζετε

Εκλογές ΠAΣOΚ: Τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό - Που ψηφίζετε

Oι ώρες και η διαδικασία

Oι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 06/10.

Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ 6 υποψήφιων.

Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου διεκδικούν την προεδρία του κόμματος.

Οι κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα υπάρχει τρόπος να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.

 

Η διαδικασία ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως ώρα 19:00 μμ, τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024, εφόσον προκύψει.

Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου). Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.


Πώς ψηφίζετε

Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.

Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.


Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Στις 6/10/2024 και στις 13/10/2024, αν απαιτηθεί β’ γύρος, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00 και για τον Απόδημο:


Τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας:

Σίδνευ από 09:00 έως 18:00 τοπική ώρα

Μελβούρνη από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα


Τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου

από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα


Τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε

Από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

Τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας

από 12:00 έως 16:00 τοπική ώρα

Τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη)

από 8:00 έως 13:00 τοπική ώρα και


Τα εκλογικά τμήματα του Καναδά (Κεμπέκ)

Από 10:00 έως 17:00 τοπική ώρα.

A. Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2007 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής της πλατφόρμας πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν και όσοι Έλληνες είναι γεννηθέντες το έτος 2008 (είναι δηλαδή 16 ετών), οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν στην Εφορευτική Επιτροπή την ταυτότητά τους και συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Η ταυτοποίηση με τον ΑΜΚΑ δεν έχει εφαρμογή στον Απόδημο.


Β. Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ
και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Γ. Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης