Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Το CDU πιέζει την Κομισιόν να χρηματοδοτήσει φράκτες σε Ελλάδα και Πολωνία

Το CDU πιέζει την Κομισιόν να χρηματοδοτήσει φράκτες σε Ελλάδα και Πολωνία

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας ζητάει μεγαλύτερη στήριξη από τις Βρυξέλλες παρά τη διαφωνία του με Καγκελαρία και Κομισιόν (Euractiv)

Το κεντροδεξιό CDU (η κύρια αντιπολίτευση) της Γερμανίας στο οποίο ανήκει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει φράχτες στα σύνορα Ελλάδας και Πολωνίας, καθώς οι νέοι γερμανικοί έλεγχοι στα σύνορα αυξάνουν την πίεση στις χώρες πρώτης εισόδου.

Η Γερμανία εισήγαγε εκ νέου μέτρα για την απέλαση περισσότερων αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ.

Συνήθως βρίσκονται σε κράτη που συνορεύουν με αντίστοιχα εκτός ΕΕ, όπως η Ελλάδα η οποία (μεταξύ άλλων προσπαθειών), ζήτησε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την κατασκευή φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία.


Αίτημα κόντρα στην Κομισιόν

Παρότι η Κομισιόν είπε στο Euractiv ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι υπεύθυνα για τις οχυρώσεις των συνόρων τους, το CDU έχει εσχάτως ταχθεί ενάντια σε αυτό και ζήτησε περισσότερη υποστήριξη από την Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν.

«Περιμένω από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Επιτροπή της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι δεν θα εγκαταλείψουμε κράτη στα εξωτερικά σύνορα, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα.

Αυτό είναι ένα έργο που μας επηρεάζει όλους. Και όποιος θέλει ασφαλή σύνορα πρέπει επίσης να δεσμευτεί για οχυρώσεις στα σύνορα», δήλωσε στο Euractiv ο Alexander Throm (επικεφαλής βουλευτής του CDU για εσωτερικές υποθέσεις). 

Αυτό θα περιλαμβάνει την υποστήριξη της «δομικής και τεχνικής προστασίας των συνόρων όπου είναι απαραίτητο».

Ωστόσο, η Επιτροπή πρότεινε ότι μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε «έξυπνες λύσεις», όπως συστήματα επιτήρησης και όχι σε φράκτες.

 

Η Γερμανία είναι δύσπιστη για την κοινή χρηματοδότηση

Οι από κοινού χρηματοδοτούμενες συνοριακές οχυρώσεις παραμένουν ένα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς η σχετικά λιτή κεντροαριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε απορρίψει στο παρελθόν την ιδέα της χρηματοδότησης της ΕΕ για την προστασία των συνόρων.

Ωστόσο, καθώς η Πολωνία αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση της παράτυπης μετανάστευσης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, η Πολωνία (και τα κράτη της Βαλτικής), υποστήριξαν επίσης για ενίσχυση των στρατιωτικών συνόρων που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στην τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD/S&D), η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ προστασία των συνόρων θα ισοδυναμούσε με «αναχρηματοδότηση των προσπαθειών εθνικής άμυνας μέσω ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών διαύλων».

Ο Σολτς επεσήμανε επίσης την ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex ως υπάρχουσα πηγή μη αμυντικής προστασίας.

Όμως, με την υποστήριξη του CDU για την κοινή χρηματοδότηση αυξάνεται, η πίεση στην Επιτροπή αυξάνεται.

Το κόμμα προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις και ο αρχηγός του (Φρίντριχ Μερτς), είναι σε θέση να κερδίσει την καγκελαρία στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Η Φον ντερ Λάιεν είναι γνωστό ότι βρισκόταν σε στενή επαφή με τις προτεραιότητες της Επιτροπής πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης