Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

«Στήθος με στήθος» Γερμανία και Γαλλία στον αγώνα για απανθρακοποίηση (Euractiv)

«Στήθος με στήθος» Γερμανία και Γαλλία στον αγώνα για απανθρακοποίηση (Euractiv)
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021, η γαλλική βιομηχανία είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τον άνθρακα από την αντίστοιχη γερμανική
Οι γαλλικές και οι γερμανικές βιομηχανίες έχουν περίπου ίδιες εκπομπές άνθρακα, παρά την (σε μεγάλο βαθμό) απαλλαγμένη από τον άνθρακα γαλλική ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με έκθεση της La Fabrique de l'industrie και της McKinsey που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (05/9).

Σύμφωνα με το Euractiv, τα ευρήματα αυτά έρχονται καθώς ο εξηλεκτρισμός θεωρείται όλο και περισσότερο ως βασικό πεδίο απαλλαγής από τον άνθρακα για τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021, η γαλλική βιομηχανία είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τον άνθρακα από την αντίστοιχη γερμανική.

Κάθε ευρώ οικονομικής αξίας που παράγεται από τη γαλλική βιομηχανία απελευθερώνει επίσης περίπου 380 γραμμάρια CO2 στην ατμόσφαιρα.

Στη Γερμανία, η αντίστοιχη αναλογία είναι 1 ευρώ=290g.

Υπάρχει όμως μια παγίδα όπως γράφει η σχετική έκθεση, ότι δηλαδή τα στοιχεία λαμβάνουν υπόψη μόνο τις εκπομπές «scope 1».

Όταν λαμβάνονται υπόψη και οι εκπομπές «scope 2», οι οποίες περιλαμβάνουν τις εκπομπές από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μιας χώρας, η βιομηχανία της Γαλλίας είναι οριακά λιγότερο ενεργοβόρα σε σχέση με τη Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο David Lolo της La Fabrique de l'industrie, σε συνεργασία με την McKinsey.

Scope 1

Οι εκπομπές αυτές καλύπτουν τις άμεσες εκπομπές μιας βιομηχανίας.

Σύμφωνα με αυτή τη μεταβλητή, η γαλλική βιομηχανία είναι πολύ πιο ρυπογόνος από τη γερμανική, για κάθε ευρώ αξίας που δημιουργείται.

Περισσότερα από τα 3/4 αυτής της διαφοράς ανάμεσα στη γαλλική και τη γερμανική βιομηχανία, εξηγούνται από την εστίαση του Παρισιού σε τομείς όπως η μεταλλουργία και τα χημικά προϊόντα.

Σύμφωνα πάλι με την έκθεση, τα προϊόντα που για την παραγωγή τους εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες άνθρακα αντιπροσωπεύουν το 21% της αξίας της γαλλικής βιομηχανικής παραγωγής, έναντι μόλις 15,5% για τη Γερμανία.

Scope 2

Αυτές οι εκπομπές περιλαμβάνουν επίσης τις έμμεσες εκπομπές - που συνήθως συνδέονται με την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για την τροφοδοσία των παραγωγικών της διαδικασιών.

Όταν συγκρίνουμε μόνο τις εκπομπές «scope 2», η γαλλική βιομηχανία εκπέμπει περίπου πέντε φορές λιγότερες εκπομπές από τη γερμανική βιομηχανία, γεγονός που οφείλεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται στη Γαλλία είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την αντίστοιχη της Γερμανίας από την άποψη της σύνθεσης του ενεργειακού μείγματος, χάρη στη μεγαλύτερη παραγωγή πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της πρώτης.

Η διαφορά εξαλείφεται

Τελικά, όταν εξετάζονται και οι δυο τύποι εκπομπών συνδυαστικά, η διαφορά στον άνθρακα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό.

Η έκθεση, ωστόσο, συνιστά προσοχή ώστε να αποφευχθεί μια βεβιασμένη ερμηνεία των αποτελεσμάτων της.

Η παρακολούθηση των εκπομπών δεν είναι ακόμη πλήρως εναρμονισμένη σε ολόκληρη την ΕΕ, γεγονός που καθιστά τις διασυνοριακές συγκρίσεις της έντασης άνθρακα πιο περίπλοκες.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η γερμανική βιομηχανία δημιουργεί μεγαλύτερη προστιθέμενη οικονομική αξία ανά μονάδα παραγωγής.

«Με πανομοιότυπα βιομηχανικά υφάσματα, οι εκπομπές άνθρακα της γερμανικής βιομηχανίας θα έφταναν σχεδόν στα επίπεδα που παρατηρούνται στη Γαλλία», λέει ο Lolo.

Το 20% των αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία

Η βιομηχανία ευθύνεται για πάνω από το 20 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Για την απαλλαγή τους από τον άνθρακα, η έκθεση συνιστά, πάνω απ' όλα, την ηλεκτροδότηση των βιομηχανικών διεργασιών.

Και οι δύο χώρες ακολουθούν ήδη αυτό το δρόμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο κρατικές ενισχύσεις ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα των γερμανικών βιομηχανικών διαδικασιών μέσω της ηλεκτροκίνησης και του πράσινου υδρογόνου.

Τον Μάιο, η Γαλλία έλαβε ευρωπαϊκή έγκριση για κρατική ενίσχυση ύψους 4 δισ. ευρώ για την ηλεκτροδότηση των μεταποιητικών μονάδων.

Μεσοπρόθεσμα, η Γαλλία μπορεί να διευκολυνθεί στην απαλλαγή από τον άνθρακα σε ορισμένα τμήματα της βιομηχανίας, ενώ η Γερμανία πρέπει να ηλεκτροδοτήσει ταυτόχρονα διάφορους βιομηχανικούς τομείς και να απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερο βαθμό από την Γαλλία.

Παροχή κινήτρων

Από την άλλη πλευρά, ο Lolo συνιστά επίσης στους υπεύθυνους χάραξης ενεργειακής πολιτικής να επιτύχουν το συντομότερο δυνατό μια υψηλή ευρωπαϊκή τιμή του άνθρακα, η οποία θα είναι τέτοια που να καταστήσει τη βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα πιο ελκυστική, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο Lolo συνιστά τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τόσο της αγοράς άνθρακα της ΕΕ - του συστήματος εμπορίας εκπομπών - όσο και του μηχανισμού CBAM, ο οποίος φορολογεί μια σειρά από προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ, με βάση τον άνθρακα που έχουν καταναλώσει για να παραχθούν.

Τέλος, ο Lolo προτείνει τη χρήση μακροπρόθεσμων συμβάσεων τιμολόγησης, όπως οι συμβάσεις διαφοράς και οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τη σταθεροποίηση και την εγγύηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, η ΕΕ μεταρρύθμισε τους κανόνες της για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιτρέψει στις εθνικές κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή τέτοιες συμβάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης