Τελευταία Νέα

Καμάλα Χάρις και Τραμπ διαφωνούν με την πώληση της US Steel στη Nippon Steel

Καμάλα Χάρις και Τραμπ διαφωνούν με την πώληση της US Steel στη Nippon Steel

Τα προτεινόμενα σχέδια των υποψήφιων Προέδρων των ΗΠΑ για την αμερικανική χαλυβουργική εταιρία η οποία απειλεί να κλείσει αν δεν ισχύσει η συμφωνία

Μέρος του προεκλογικού αγώνα των ΗΠΑ αποτελεί η είδηση που έβγαλε η Wall Street Journal την Τετάρτη 4/9 σύμφωνα με την οποία η US Steel (αμερικανική εταιρεία παραγωγής χάλυβα με δραστηριότητες κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Κεντρική Ευρώπη) θα κλείσει εργοστάσια και πιθανότατα θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από το Πίτσμπουργκ, εάν καταρρεύσει η εξαγορά των 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Nippon Steel (μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας).

Η ημερήσια εφημερίδα οικονομικού περιεχομένου η οποία εκδίδεται στην Νέα Υόρκη, μέσω συνέντευξης που πήρε από επιτελικό στέλεχος της εταιρείας κοινοποίησε την προαναφερόμενη απειλή...

Η είδηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των υποψήφιων Προέδρων των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ οι οποίοι αποκάλυψαν πως θα πράξουν αν εκλεγούν.

Η συμφωνία έχει λάβει όλες τις ρυθμιστικές εγκρίσεις εκτός των ΗΠΑ και το «πράσινο φως» από τους μετόχους της US Steel.

Τώρα βρίσκεται υπό διαδικασία ρυθμιστικής αναθεώρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ_US_Steel.jpg

Η αποκάλυψη - απειλή του κορυφαίου στελέχους της US Steel

Ο Ντέιβιντ Μπέριτ (Διευθύνων Σύμβουλος της χαλυβουργίας) δήλωσε στη WSJ ότι η δέσμευση σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Nippon να επενδύσει στα παλαιότερα εργοστάσια της US Steel ήταν ζωτικής σημασίας για να παραμείνει ανταγωνιστική και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

«Δεν θα το κάναμε αυτό εάν η συμφωνία καταρρεύσει. Δεν έχουμε τα λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στο παιχνίδι… Καμάλα Χάρις και Τραμπ  

Από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία (Δεκέμβριος 2023) δέχεται αυξανόμενη κριτική από πολιτικούς των ΗΠΑ και το συνδικάτο United Steelworkers.

Στις 3/9 η Καμάλα Χάρις (υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία της χώρας) είπε ότι η U.S. Steel θα πρέπει να παραμείνει σε εγχώρια χέρια.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα κινηθεί για να μπλοκάρει τη συμφωνία εάν εκλεγεί.

 

Προσπάθεια κατευνασμού από τις εμπλεκόμενες εταιρείες

Η US Steel και η Nippon Steel προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία και έχουν διαφημίσει τα οφέλη της.

Στις 4/9, η Nippon ανέφερε ότι η βασική ανώτερη διοίκηση καθώς και η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της αμερικανικής εταιρείας θα είναι πολίτες των ΗΠΑ, εάν η συμφωνία προχωρήσει.

Ο Μπέριτ είπε στο WSJ ότι ο μύλος του Αρκάνσας θα επέτρεπε στην εταιρεία να κλείσει τη Mon Valley (τελευταία της επιχείρηση χαλυβουργίας στο Πίτσμπουργκ). Η εταιρεία πιθανότατα θα κοιτάξει να μεταφέρει και τα κεντρικά της γραφεία στο Νότο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης