Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Στα πρόθυρα νέου εμπορικού πολέμου – Δασμούς στο κινεζικό αλουμίνιο σκέφτεται η Ινδία (Metal Miner)

Στα πρόθυρα νέου εμπορικού πολέμου – Δασμούς στο κινεζικό αλουμίνιο σκέφτεται η Ινδία (Metal Miner)
Ο δασμός που προτείνει η DGTR κυμαίνεται μεταξύ 619 και 873 δολαρίων ανά τόνο
Αυτή η εβδομάδα έφερε νέες εξελίξεις στον τομέα των βιομηχανικών μετάλλων, που προμηνύουν πολλά για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με το Metal Miner, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας πρότεινε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές του κινεζικού αλουμινίου.

Η πρόταση αυτή ήρθε μετά από πολλαπλές καταγγελίες της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου σχετικά με το φθηνό αλουμίνιο που κατακλύζει την ινδική αγορά.

Σύμφωνα με μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορικών Θεραπειών (DGTR), οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν καταλάβει τουλάχιστον το 30% του μεριδίου της τοπικής αγοράς της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρκετή εγχώρια παραγωγή του μετάλλου.

Τον Μάρτιο οι πρώτες έρευνες

Η αρχική έρευνα της Ινδίας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024 μετά από καταγγελίες ορισμένων Ινδών κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένης της Hindalco, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου της Ινδίας.

Να σημειωθεί πως οι χώρες διεξάγουν συχνά έρευνες αντιντάμπινγκ για να διαπιστώσουν αν η εισροή φθηνών εισαγωγών πλήττει τις τοπικές βιομηχανίες και στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών που είναι το αρμόδιο, αποφασίζει εάν θα επιβάλει δασμούς.

Ο δασμός που προτείνει η DGTR κυμαίνεται μεταξύ 619 και 873 δολαρίων ανά τόνο.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές φύλλων αλουμινίου της Κίνας έχουν αυξηθεί από τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με έκθεση της έρευνας αγοράς μετάλλων της Σαγκάης, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 130.100 τόνους τον Μάιο του τρέχοντος έτους, δηλαδή περίπου 7% αύξηση από μήνα σε μήνα.

Η Ινδία, μαζί με την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, ακόμη και το Μεξικό, είναι μερικές από τις χώρες που βλέπουν μαζική εισροή αυτών των κινεζικών εξαγωγών.

Από τις συνολικές ετήσιες εξαγωγές αλουμινίου της Κίνας, το 60% πήγε σε δέκα κορυφαίους προορισμούς όπως η Ινδία.

Έρευνες και από την Ταϊλάνδη

Εκτός της Ινδίας, πριν από λίγους μήνες, το Τμήμα Εξωτερικού Εμπορίου της Ταϊλάνδης ξεκίνησε παρόμοια έρευνα αντιντάμπινγκ για το εξηλασμένο αλουμίνιο από την Κίνα.

Αυτό έγινε μετά από καταγγελίες εγχώριων κατασκευαστών για φθηνές εισαγωγές που καταστρέφουν την οικονομία τους.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει ήδη θέσει σε ισχύ δασμούς αντιντάμπινγκ και πλαφόν εισαγωγών σε προϊόντα χάλυβα από χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ, ενώ τώρα ξεκίνησε την έρευνά της για τις εισαγωγές αλουμινίου από την Κίνα.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, εάν διαπιστωθεί ότι οι καταγγελίες είναι αληθινές, θα ανακοινωθούν περισσότεροι δασμοί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην περίπτωση της Ινδίας, το Υπουργείο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα.

Ορισμένες εταιρείες δήλωσαν στην DGTR ότι η επιβολή ενός νέου δασμού κατά του ντάμπινγκ θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τους παραγωγούς στα επόμενα στάδια, δεδομένου ότι δεν θα ήταν σε θέση να προμηθεύονται έγκαιρα υλικό υψηλής ποιότητας, ενώ προειδοποίησαν επίσης ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε μονοπώλιο.

Επιπλέον, η απόφαση θα είχε οπωσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία συσκευασιών της Ινδίας.

Παρεμπιπτόντως, η ινδική κυβέρνηση επέβαλε πρόσφατα ότι όλα τα νέα προϊόντα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 5% ανακυκλωμένο αλουμίνιο από το οικονομικό έτος 2027-28. Αυτό θα επηρεάσει αναμφίβολα τους τομείς των μη σιδηρούχων μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Ενώ η Κίνα μπορεί να ανέφερε αύξηση των εξαγωγών αλουμινίου φέτος, μακροπρόθεσμα, πολλοί παραγωγοί συνεχίζουν να αναφέρουν ανεπαρκή αύξηση των μηνιαίων παραγγελιών.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ακόμη και ότι οι εξαγωγές φύλλων αλουμινίου από τη χώρα μπορεί να μειωθούν τώρα που πέρασε ο Αύγουστος.

Σε επίπεδα ρεκόρ η κινεζική βιομηχανία

Η πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου στην Κίνα πλησιάζει τα περσινά επίπεδα ρεκόρ, καθώς η προηγουμένως αδρανής παραγωγική ικανότητα στην επαρχία Γιουνάν αποκαθίσταται.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση σε 3,65 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Μάιο.

Η εθνική παραγωγή πλησιάζει πλέον σε ετήσια βάση τους 43,0 εκατομμύρια τόνους, πλησιάζοντας τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι βελτιωμένες βροχοπτώσεις στο Γιουνάν έχουν επιτρέψει στις τοπικές αρχές να άρουν τους περιορισμούς λειτουργίας και να επανεκκινήσουν περίπου 1,15 εκατομμύρια τόνους παραγωγικής ικανότητας που μπλοκαρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης