Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

To μήνυμα της Γερμανίας για δίκτυο χωρητικότητας 101 GW υδρογόνου μέχρι το 2032

To μήνυμα της Γερμανίας για δίκτυο χωρητικότητας 101 GW υδρογόνου μέχρι το 2032

Ο ρόλος που θα παίξει από το 2032 με την επένδυση 18,9 δισ. ευρώ σε υποδομή 9000 km

Σχετικά Άρθρα

Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση της Γερμανίας να στραφεί επενδυτικά στο υδρογόνο γι’ αυτό και δεν περνάει απαρατήρητη η γνωστοποίηση τέτοιου σχεδίου.

Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη «στέλνει ένα αποφασιστικό μήνυμα για τη μελλοντική βιωσιμότητα της», σύμφωνα με τον Robert Habeck (ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος).

Στέλνει όμως και μήνυμα το οποίο μπορεί να είναι το ακόλουθο: «Είμαστε και στο Η2», δηλ. θα επιδιώξει να κυριαρχήσει και στις μελλοντικές ενεργειακές δραστηριότητες, δείχνοντας το «δρόμο προς το μέλλον».

Θα κάνει την αρχή το 2025 και τα σπουδαία… από το 2032.

Τι έχει γίνει έως τώρα - Τα επόμενα σχέδια

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας ενέκρινε ένα κεντρικό δίκτυο υδρογόνου μήκους 9040 km.

Περίπου το 60% των αγωγών θα μετατραπεί από υπάρχουσες υποδομές φυσικού αερίου, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι νεόδμητες.

Μέχρι το 2032, το δίκτυο θα έχει χωρητικότητα τροφοδοσίας 101 GW και χωρητικότητα τροφοδοσίας 87 GW, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο σύστημα αγωγών υδρογόνου στην Ευρώπη.

Οι 15 διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSO) που είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή και τη λειτουργία του δικτύου θα επενδύσουν 18,9 δισ. ευρώ στο δίκτυο, με το έργο να έχει προγραμματιστεί για ολοκλήρωση το 2032.

Η εταιρεία ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου HH2E, χαιρέτισε τα νέα δηλώνοντας ότι οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένου του Lubmin και άλλων που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία με άμεση πρόσβαση ή σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό δίκτυο.

 

Η άποψη του αρμόδιου υπουργού

Ο Robert Habeck (ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος) δήλωσε: «Το δίκτυο πυρήνα υδρογόνου στέλνει ένα αποφασιστικό μήνυμα για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Γερμανίας.

Επειδή είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αύξηση του υδρογόνου και συνεπώς για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας στη Γερμανία.

Με το εγκεκριμένο κεντρικό δίκτυο, δημιουργούμε ασφάλεια σχεδιασμού για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (από παραγωγούς υδρογόνου στο εσωτερικό και εξωτερικό έως χειριστές σταθμών παραγωγής ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης και μελλοντικούς βιομηχανικούς χρήστες).

Η φάση σχεδιασμού του βασικού δικτύου ήταν εντατική. Δημιουργήσαμε γρήγορα ένα νομικό πλαίσιο που παρέχει στους παίκτες της αγοράς ασφάλεια, παρέχοντας παράλληλα την ευελιξία να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες αύξησης της αγοράς».


Σε λειτουργία το 2025

Το δίκτυο πυρήνα υδρογόνου θα κατασκευαστεί βήμα προς βήμα με τις πρώτες γραμμές μετατροπής υδρογόνου να τίθενται σε λειτουργία το 2025.

Ο σχεδιασμός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων διασφαλίζει ότι μόνο οι αγωγοί φυσικού αερίου μετατρέπονται σε υδρογόνο που δεν χρειάζονται πλέον για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Η διαχείριση του βασικού δικτύου θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από τον ιδιωτικό τομέα και θα χρηματοδοτηθεί από τα τέλη των χρηστών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι θα υπάρχουν σχετικά λίγοι πελάτες στην αρχή, οι χρεώσεις δικτύου περιορίζονται.

Η απόσβεση διασφαλίζει ότι τα έσοδα της πρώτης φάσης αντισταθμίζονται από μεταγενέστερα πρόσθετα έσοδα.

Με εξαίρεση τα έργα ηγεσίας Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) τα οποία υποστηρίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις ομοσπονδιακές πολιτείες, δεν επενδύονται ομοσπονδιακά κεφάλαια στις βασικές γραμμές του δικτύου.

Η ιδέα της χρηματοδότησης περιλαμβάνει μια οικονομική διασφάλιση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενάντια σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το 2026, το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης δικτύου πρόκειται να εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης