«Ντεμοντέ» ο συνδυασμός βασικού φορτίου άνθρακα και αιχμής αερίου για το νέο δίκτυο της Αυστραλίας

«Ντεμοντέ» ο συνδυασμός βασικού φορτίου άνθρακα και αιχμής αερίου για το νέο δίκτυο της Αυστραλίας

Τα επιχειρήματα του επικεφαλής του AEMO στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και το Κλίμα AFR

Ο Daniel Westerman (επικεφαλής διαχειριστής της αγοράς ενέργειας της Αυστραλίας) λέει ότι ο παραδοσιακός συνδυασμός ισχύος βασικού φορτίου και παραγωγής αιχμής δεν είναι πλέον κατάλληλος για το σύγχρονο αυστραλιανό δίκτυο.

Την άποψη αυτή στηρίζει στο ότι οι φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υποστηρίζονται από αποθήκευση κατατρώγουν… τις αγορές που κάποτε κυριαρχούσαν ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.

Σε μια ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και το Κλίμα AFR τη Δευτέρα 21/10, ο Westerman είπε ότι η Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας είχε χτιστεί σε ένα λειτουργικό παράδειγμα του περασμένου αιώνα.

Αυτό ήταν: ισχύς άνθρακα βασικού φορτίου για σταθερή κατανάλωση και μέγιστη παραγωγή (συνήθως από φυσικό αέριο) για την κάλυψη σύντομων περιόδων υψηλή ζήτηση.

Ακόμη θεωρεί ότι «σήμερα η ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος είναι η ανανεώσιμη».

Συγκεκριμένα είπε: «Αυτή η φόρμουλα δεν είναι πλέον κατάλληλη για τη σύγχρονη Αυστραλία. Η αρχή μιας αγοράς οικονομικής αποστολής με περιορισμένη ασφάλεια είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος αποστέλλεται πρώτα.

Σήμερα η ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος είναι η ανανεώσιμη ενέργεια.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αυτή η ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται σύσφιξη (οι μπαταρίες, η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια και το εύκαμπτο αέριο ως το απόλυτο εφεδρικό) για να την υποστηρίξουν όταν ο ήλιος και ο άνεμος σε όλη την Αυστραλία δεν είναι.

Το λειτουργικό παράδειγμα της Αυστραλίας δεν είναι πλέον “βάση-φόρτωση και αιχμή”, αλλά όλο και περισσότερο είναι ένα παράδειγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σύσφιξης».

 

Πλησιάζει η ενεργειακή μετάβαση

Η υπενθύμιση του Westerman ότι «σύντομα… θα εξαφανιστεί ο άνθρακας από το ενεργειακό μείγμα της Αυστραλίας» (όπως ακριβώς βγήκε πρόσφατα από την αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο), έρχεται καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δοκιμάζοντας το νεύρο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που δεν έχουν πειστεί ενός μέλλοντος χωρίς άνθρακα, χωρίς φορτίο βάσης.

 

Το 2017 ήταν έτος ορόσημο για την απανθρακοποίηση της Βρετανίας

Αλλά για τον επικεφαλής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας, το μέλλον είναι ξεκάθαρο.

Στην πραγματικότητα το είδε ακόμη και εν ενεργεία, από το δωμάτιο ελέγχου του Εθνικού Δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου, κοντά στο Λονδίνο, την ημέρα που το τελευταίο εργοστάσιο άνθρακα τέθηκε εκτός λειτουργίας και αποσυνδέθηκε.

«Όταν μίλησα με χειριστές, υπήρχε μια αίσθηση νοσταλγίας. Ότι ήταν το τέλος μιας εποχής.

Αλλά και μια αίσθηση εμπιστοσύνης, καθώς αυτό ήταν μόνο ένα από τα πολλά βήματα στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της Βρετανίας.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη μέρα της Βρετανίας χωρίς άνθρακα ήταν το 2017, την εποχή που ήμουν υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό έλεγχο του συστήματος μεταφοράς σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία», είπε την περασμένη Δευτέρα στη διάσκεψη.


Οι νυν τεχνολογίες μπορεί να φανούν χρήσιμες

Η άποψη του Westerman είναι ότι, ενώ υπάρχουν προκλήσεις για τη λειτουργία σύγχρονων ενεργειακών δικτύων σε μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά ευέλικτων και μερικές φορές απρόβλεπτων πόρων, μπορεί να γίνει (και γίνεται) με τη βοήθεια των υπαρχουσών τεχνολογιών μετάδοσης και αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο έξυπνων μεγάλων μπαταριών .

«Το πλέγμα της Καλιφόρνια είναι ένα παράδειγμα όπου οι μπαταρίες παίζουν ήδη πολύ σημαντικό ρόλο.

Σε ένα δίκτυο περίπου 1,5 φορές τη χωρητικότητα του NEM και παρόμοιο ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας σήμερα, έχουν εγκατασταθεί σχεδόν 14 GW αποθήκευσης μπαταριών τα τελευταία χρόνια.

Όταν έβλεπα το δωμάτιο ελέγχου τους στο Σακρεμέντο πριν από μερικές εβδομάδες, οι ομάδες επιχειρήσεων τους μοιράστηκαν μαζί μου πόσο επιτυχημένες είναι αυτές οι μπαταρίες ήδη στη μετατόπιση ενέργειας από τη στιγμή που λάμπει ο ήλιος στο μετά τη δύση του», είπε.

 

Η επείγουσα ανάγκη της Αυστραλίας

Ο Westerman τονίζει για άλλη μια φορά ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως στην Αυστραλία καθώς κάνει το τελευταίο βήμα μακριά από τον άνθρακα δεν είναι περισσότερο φορτίο βάσης (όπως θα τροφοδοτούνταν από πυρηνικά), αλλά περισσότερες γραμμές μεταφοράς που «συνδέουν και ρέουν το λιγότερο κόστος ενέργειας από ζώνες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις πόλεις και τις κωμοπόλεις όπου ζουν και εργάζονται» και περισσότερη αποθήκευση.

«Τι θα διασφαλίσει ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ασφαλές, αξιόπιστο και το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές; Με λίγα λόγια: επένδυση.

Επείγουσα και διαρκής επένδυση. Σε γενιά, σε αποθήκη και στα δίκτυά μας.

Η συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων, των φορέων της αγοράς και της κοινότητας είναι απαραίτητη.

Θα υπάρξουν αντίθετοι άνεμοι και απροσδόκητα γεγονότα σε αυτή την ταχεία και περίπλοκη μετάβαση.

Αλλά είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία, η Αυστραλία μπορεί να συνειδητοποιήσει τις ευκαιρίες αυτής της ενεργειακής μετάβασης.

Μέσω της συνεργασίας και μιας εστίασης που μοιάζει με λέιζερ στα συμφέροντα των πιο θεμελιωδών ενδιαφερομένων μας: Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια», προσθέτει ο Westerman.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης