Εξοικονόμηση

Νέο «Εξοικονομώ» με επίκεντρο τις αντλίες θερμότητας

Νέο «Εξοικονομώ» με επίκεντρο τις αντλίες θερμότητας

Θα αφορά αντλίες θερμότητας για ευάλωτους πολίτες και όχι μόνο

Νέο πρόγραμμα επιδότησης από το ΥΠΕΝ αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης δεν θα αφορά μόνο τους ευάλωτους πολίτες.

Ένα κομμάτι του προγράμματος θα αφορά τους ευάλωτους πολίτες  και το άλλο κομμάτι θα είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το enikonomia.gr αναφέρει ότι η χρηματοδότηση των ευάλωτων θα καλύπτει  95% ή και 100%. 

«Θα βγει ένα πρόγραμμα επιδότησης που δεν θα είναι το κλασσικό “Εξοικονομώ” που έχει τα πάντα, αλλά θα επικεντρώνεται στην αντλία θερμότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η αγορά δεν είναι έτοιμη να βάλει τον αριθμό αντλιών που θέλουμε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 25.000 με 40.000 αντλίες που μπαίνουν το χρόνο. Τα νοικοκυριά πρώτης κατοικίας είναι 4 εκατ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση μας αναγκάζει σταδιακά να μηδενίσουμε τις επιδοτήσεις στην θέρμανση με ορυκτά καύσιμα. Αυτό έχει και μια δεύτερη πτυχή ότι από ένα σημείο και πέρα δεν μπορεί να βάζει κανείς καινούργιους καυστήρες πετρελαίου. Αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία».

 

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Σχετικά με την επιδότηση για αντλίες θερμότητας και Εξοικονομώ, οι ενδιαφερόμενοι (ευάλωτα νοικοκυριά) θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

Το ποσοστό της επιδότησης για αντλίες θερμότητας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60% του κόστους της αντλίας, ενώ  αυτό θα αυξομειώνεται σύμφωνα με το σύστημα των βαθμοημερών.

Υπενθυμίζεται δε πως οι αντλίες θερμότητας είναι ο πιο πράσινος και πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, καθώς δίνουν τη μεγαλύτερη απόδοση, με τη μικρότερη χρήση ενέργειας.

Μόλις το 25% της παραγόμενης θερμότητας αποδίδεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο 75% αφορά τη θερμική ενέργεια που αντλείται από το περιβάλλον. Αν τοποθετηθεί υποδαπέδια, δίνει εξαιρετικές επιδόσεις και στην ψύξη.

Το άλλο κομμάτι του προγράμματος θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε αυτό αναμένεται να ενταχθούν 5.000 νοικοκυριά που θα έχουν χαμηλά εισοδήματα και που διαθέτουν την κυριότητα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος και που θέλουν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το ύψος της επιδότησης για τους συμμετέχοντες του προγράμματος υπολογίζεται πως θα είναι 95% ή και 100% και πως το ποσό που θα δοθεί σε κάθε δικαιούχο θα είναι περίπου στις 10.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης