Εξοικονόμηση

Σκυλακάκης: Έμειναν κενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Εξοικονομώ

Σκυλακάκης: Έμειναν κενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για το Εξοικονομώ
"Αποδείχθηκε πιο δύσκολο απ’ ό,τι ανεμενόταν να συνεννοηθούν οι τρεις διαφορετικές υπηρεσίες, οι δικές μας, η ΔΥΠΑ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα

"Έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απλοποιηθεί σε διάφορα σημεία η διαδικασία για τα Εξοικονομώ, και σε κάποια μας βοήθησε, σε κάποια δεν μπόρεσε να υπερβεί τον κανονισμό», είπε απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Και όπως εξήγησε στην περίπτωση των επιχειρήσεων ζητείται να υπάρχει 30% βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος της επιχείρησης, κάτι που μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν το ξέρει. Τελικά το γραφειοκρατικό κόστος και βάρος είναι τέτοιο που δεν ενδιαφέρονται καν να αιτηθούν".

Οι ίδιες δυσκολίες, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν και στα υπόλοιπα «Εξοικονομώ», δηλαδή έχουν πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος εκ κατασκευής. "Αναζητούμε τρόπους στα νέα προγράμματα να απλοποιήσουμε αυτό το γραφειοκρατικό βάρος, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο, γιατί οι απαιτήσεις των ίδιων των οδηγιών είναι αρκετά δύσκολες".

Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα « Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους, με συνολική δέσμευση περίπου 11 εκατομμυρίων από την ΔΥΠΑ, έχει 3.834 αιτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν για την ώρα να προχωρήσουν καθώς απαιτείται πριν να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με το υπουργείο Εργασίας.

"Αποδείχθηκε πιο δύσκολο απ’ ό,τι ανεμενόταν να συνεννοηθούν οι τρεις διαφορετικές υπηρεσίες, οι δικές μας, η ΔΥΠΑ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Από εκεί και πέρα, με την υπογραφή της ΚΥΑ, η υπόθεση θα προχωρήσει με ταχύτητα, ελπίζω", σημείωσε ο υπουργός.

Εδώ σε αυτή την περίπτωση, στο γραφειοκρατικό βάρος που ήδη υπάρχουν στο «Εξοικονομώ» και το οποίο, μετά από κάποια εμπειρία, στο κανονικό «Εξοικονομώ» προχωρεί με μια σχετική ταχύτητα -δηλαδή αυτό που δεν έχει το «Ανακαινίζω»-, προστίθεται η διάσταση του «Ανακαινίζω» που εμπεριέχει και άλλη μία υπηρεσία και ένα τελείως καινούργιο πακέτο υποχρεώσεων γραφειοκρατικών και αλληλοσυνεννόησης των υπηρεσιών. Αυτή είναι και η δυσκολία που οδήγησε στην καθυστέρηση, η οποία ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί πλέον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης