Που οι ΑΠΕ έχουν μερίδιο 100% σε καθημερινή βάση

Που οι ΑΠΕ έχουν μερίδιο 100% σε καθημερινή βάση

Πώς το μεγαλύτερο απομονωμένο δίκτυο του κόσμου αντιμετωπίζει το αυξανόμενο «δυναμικό» 100% αιολικής και ηλιακής ενέργειας

Η ενεργειακή μετάβαση πραγματοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Αυστραλία της οποίας το κύριο δίκτυο στη δυτική πλευρά (το μεγαλύτερο απομονωμένο πλέγμα στον κόσμο) έχει τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό και γρήγορες προσθήκες τεράστιων εγκαταστάσεων αποθήκευσης μπαταριών.

Σύμφωνα με το Renew Economy, το W.A. δεν έχει συνδέσμους με κανένα άλλο πλέγμα ή γεωγραφίες, γεγονός που το καθιστά μοναδικό στον κόσμο για το μέγεθός του.

Έχει μετατραπεί από μια υστέρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κάποτε ένας πρώην υπουργός Ενέργειας ορκίστηκε να μην ανοίξει άλλο ηλιακό πάρκο, έχοντας ήδη ανοίξει το πρώτο της χώρας), σε μια περιοχή που τώρα κοιτάζει μια αλλαγή σταδίου ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση πράσινης ενέργειας.

Το κράτος σχεδιάζει να κλείσει την τελευταία από τις γεννήτριές του με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας και υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν θα μπορέσει να το κάνει.


Ο απολογισμός 12μήνου

Πέρυσι, έκανε σημαντικές αλλαγές στις λειτουργίες των αγορών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας της και η πρώτη 12μηνη ανασκόπηση της νέας της αγοράς σε «σε πραγματικό χρόνο» προσφέρει μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Το πρώτο είναι ο αυξανόμενος αριθμός περιστατικών όπου το Νοτιοδυτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (το δίκτυο που βασίζεται γύρω από το Περθ και το πιο πυκνοκατοικημένο νοτιοδυτικό κράτος), έχει φτάσει στο 100% πιθανών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είχε παραχθεί αρκετός άνεμος και ηλιακή ενέργεια να καλύπτει όλη τη ζήτηση σε αυτά τα διαστήματα.

Κράτη όπως η Νότια Αυστραλία φθάνουν το 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχεδόν καθημερινή βάση, αλλά είναι σε θέση είτε να εξάγουν είτε να αποθηκεύουν την πλεονάζουσα παραγωγή.
διάγραμμα_5.png

Δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια για ένα απομονωμένο δίκτυο όπως το W.A., και ενώ το κύριο δίκτυο της Αυστραλίας έχει φτάσει το 100% πιθανών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μερικές περιπτώσεις, είναι ενδιαφέρον πόσο συχνά συμβαίνει στο W.A.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις της διαχείρισης του δικτύου W.A. ήταν η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο η οποία είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στη μέση της ημέρας, τόσο πολύ που η W.A έχει αναθέσει μια ολόκληρη σειρά από μερικές από τις μεγαλύτερες μπαταρίες της χώρας για να κατασκευαστεί για να απορροφά την πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια και να ισοπεδώνει τη λεγόμενη καμπύλη ηλιακής πάπιας.

 

Η μπαταρία στην Kwinana βιώνει τις πρώτες συνέπειες

Αυτό, όπως αναφέραμε πρόσφατα, έχει ήδη αντίκτυπο με την πρώτη μεγάλη μπαταρία στην Kwinana που ουσιαστικά βάζει κάτω τα χαμηλότερα επίπεδα ελάχιστης λειτουργικής ζήτησης που προκαλούσαν ανησυχία στον AEMO.

Αυτή η μπαταρία με μέγεθος μόλις 100 MW και 200 ​​MWh, ασκεί ήδη μεγάλη επιρροή στην αγορά, καθορίζοντας την τιμή περίπου στο 16% των περιπτώσεων.

Αυτό θα αλλάξει γρήγορα καθώς τίθενται σε λειτουργία περισσότερες μπαταρίες.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το δεύτερο στάδιο 200 MW, 800 MWh των μπαταριών Kwinana και των δύο τεράστιων μπαταριών 2 GWh (και μεγαλύτερες) που κατασκευάζονται στο Collie, κοντά στις τοποθεσίες των παλαιωμένων γεννητριών με καύση άνθρακα.

Τον Σεπτέμβριο, η ισχύς της αποθήκευσης μπαταριών έφτασε στο νέο μέγιστο των 300 MW καθώς το πρώτο στάδιο των 200 MW (800 MWh) της μπαταρίας Neoen’s Collie λειτούργησε κατά τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας και αποστέλλεται σε πλήρη ισχύ.

Η μπαταρία θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα με 560 MW και 2.240 MWh όταν ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους.


Αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ τον τελευταίο χρόνο

Συνολικά τους τελευταίους 12 μήνες, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αυξήθηκε κατά 3% (36%), με τη μεγαλύτερη συνεισφορά από τα κατανεμημένα Φ/Β (κυρίως ηλιακά σε στέγες), με 18 και 17% αιολική ενέργεια.

Ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια έχουν πλέον ξεπεράσει το φυσικό αέριο (32%) και τον άνθρακα (30%) ως οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στην παραγωγή.

Ο AEMO λέει ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλότερων τιμών.

«Οι συσχετίσεις είναι σαφείς μεταξύ της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τιμών με την αυξανόμενη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να επηρεάζει τη συχνότητα των αρνητικών διαστημάτων τιμών», σημειώνει.

Στην πραγματικότητα, το 1/4 των διαστημάτων τιμών είναι αρνητικά.

Οι τιμές της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο παρέμειναν σχετικά σταθερές για το μεγαλύτερο μέρος του έτους στα 82 $/MWh περίπου, παρά τις υψηλές απαιτήσεις-ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές. Ωστόσο, μειώθηκαν αισθητά στα 55 $/MWh τον Σεπτέμβριο, λόγω των ήπιων συνθηκών και των χαμηλών ρεκόρ ζήτησης.

Η άλλη πλευρά αυτού είναι η αύξηση του κόστους ασφάλειας του συστήματος, παρά την υπουργική παρέμβαση που περιόρισε τις τιμές.

Αναμένεται ότι η εισαγωγή περισσότερου αποθηκευτικού χώρου μπαταριών και μεγαλύτερης χωρητικότητας για την αντιμετώπιση των αναγκών του FCESS θα συμβάλει στη μείωση αυτού, αν και η αγορά παρακολουθείται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης