Τελευταία Νέα

Φινλανδία: Επενδύσεις σε υδρογόνο το «κλειδί» για την πράσινη ανάπτυξη (Montel)

Φινλανδία: Επενδύσεις σε υδρογόνο το «κλειδί» για την πράσινη ανάπτυξη (Montel)

Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Φινλανδικών Βιομηχανιών, στη χώρα προγραμματίζονται επενδύσεις 20 δισ. ευρώ σε υδρογόνο, ενώ μεγάλο μέρος του παραγόμενου υδρογόνου αναμένεται να μετατραπεί σε συνθετικά καύσιμα

«Δεν είναι κερδοφόρα η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, εκτός αν υπάρχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, η αιολική ενέργεια και το υδρογόνο εξαρτώνται το ένα από το άλλο», δήλωσε ο Herkko Plit, επικεφαλής της φινλανδικής εταιρείας υδρογόνου P2X Solutions, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

Παρ' όλα αυτά, το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση των επενδύσεων στη φινλανδική αιολική ενέργεια, εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού κλίματος και μικρής ζήτησης.

Οι μελλοντικοί κανονισμοί που αφορούν την απεξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα, θα πρέπει να δώσουν κίνητρο στις εταιρείες να προβούν σε επενδύσεις, «καθώς τα χρήματα που δαπανώνται τώρα θα μπορούσαν να είναι χρήματα που θα εξοικονομηθούν αργότερα», δήλωσε ο Plit, με την P2X να στοχεύει σε 1 GW παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου μέχρι το 2031.

Η εταιρεία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην ελβετική εταιρεία κοινής ωφέλειας Alpiq, σχεδίαζε να θέσει σε λειτουργία φέτος μια εγκατάσταση πράσινου υδρογόνου και συνθετικού μεθανίου ισχύος 20 MW στο Harjavalta της δυτικής Φινλανδίας, την πρώτη μονάδα πράσινου υδρογόνου βιομηχανικής κλίμακας της χώρας.

Τέλος, ο Jukka Leskela, επικεφαλής της ομάδας πίεσης «Finnish Energy», δήλωσε στο συνέδριο ότι η χώρα είναι ελκυστική για τους παραγωγούς υδρογόνου και άλλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας, λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών ενέργειας και του καθαρού μίγματος παραγωγής. Πάνω από το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας το 2023 θα είναι χωρίς εκπομπές, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης