Όταν οι ανεμογεννήτριες αποκεφαλίζουν γύπες - Πως η κατάτμηση του Αιολικού με fast track παρέκαμψε την ΑΕΠΟ

Όταν οι ανεμογεννήτριες αποκεφαλίζουν γύπες - Πως η κατάτμηση του Αιολικού με fast track παρέκαμψε την ΑΕΠΟ
Κάθε ένα τμήμα του έργου έχει υπαχθεί στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) οι οποίες δεν είναι παρά «υπεύθυνες δηλώσεις» του επενδυτή εγκρίνονται fast track από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Νέες προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για αιολικό έργο στα Ακαρνανικά όρη το οποίο, όπως καταγγέλλεται, κατατμήθηκε ώστε να περάσει κάτω από το …ραντάρ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με συνέπεια πλέον να έχει λάβει και άδεια εγκατάστασης.

Ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και άλλοι 15 αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος περίπου 75 MW που αναμένεται να εγκατασταθούν, απειλούν με μη αναστρέψιμη καταστροφή την πιο σημαντική περιοχή για απειλούμενα με εξαφάνιση είδη αρπακτικών στην ηπειρωτική Ελλάδα, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για ένα εξόχως απειλούμενα είδη και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και οργανώσεις.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία έχει προσφύγει και στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πρόκειται για ένα ενιαίο έργο το οποίο κατατμήθηκε - και όχι για 16 έργα – προκειμένου να μην υποστεί τη βάσανο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), διαδικασία που απαιτεί γνωμοδοτήσεις από πολλούς δημόσιους φορείς πριν πάρει την τελική έγκριση.

Έτσι, κάθε ένα τμήμα του έργου έχει υπαχθεί στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) οι οποίες δεν είναι παρά «υπεύθυνες δηλώσεις» του επενδυτή που εγκρίνονται fast track από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αποτέλεσμα; Να προσπερνούν σημαντικό κομμάτι της αδειοδοτικής διαδικασίας και να φτάνουν γρηγορότερα στη λήψη όρων σύνδεσης από αντίστοιχες μεγάλες μονάδες ΑΠΕ που ωριμάζουν ως ενιαία έργα.

Όπως καταγγέλλει η Ορνιθολογική, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί με την «αρωγή» της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.
Το οξύμωρο, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι ότι λόγω της σημασίας της περιοχής για τα αρπακτικά, τους γύπες και ειδικά το απειλούμενο όρνιο, τα Ακαρνανικά επιλέχθηκαν ως μία εκ των βασικών περιοχών υλοποίησης του έργου LIFE IP 4 NATURA, του μεγαλύτερου σε διάρκεια και χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, που συντονίζεται από το ίδιο το ΥΠΕΝ και το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει στόχο την αντιμετώπιση -τεκμηριωμένα κρίσιμων- απειλών για τους γύπες στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

«Η οικολογική σημασία της περιοχής αλλά και οι εξόφθαλμες παρατυπίες που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν σε εγκαταστημένα έργα στην ίδια περιοχή, δεν εμπόδισαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να επιδοθεί σε ένα (ακόμα) χρονικό αυθαιρεσίας και, με τη στήριξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να αδειοδοτήσει 15 νέους Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) της μίας ανεμογεννήτριας έκαστος, ως «ανεξάρτητα» έργα, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και την εμφανή απόπειρα σαλαμοποίησης ενός θηριώδους έργου», καταγγέλλεται από την οργάνωση.

Να σημειωθεί, ότι για τα συγκεκριμένα έργα υπήρξαν αντιδράσεις και από άλλους τοπικούς φορείς της περιοχής όπως της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας», που είχαν επίσης καταγγείλει κατάτμηση έργων επισημαίνοντας πως οι φορείς όλων των έργων στα Ακαρνανικά, καθώς και σε Θέρμο-Ναυπακτία έχουν κοινή έδρα που ταυτίζεται με την έδρα της Ένωσης Αγρινίου, που έχει συστήσει αντίστοιχες ενεργειακές κοινότητες.

Η Ορνιθολογική διεκδικεί την ανάκληση – απόσυρση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των 16 ΑΣΠΗΕ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη διακοπή της λειτουργίας των ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών μέχρι να εφαρμοστούν άμεσα τα αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνονται και προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους γύπες. Μάλιστα, καλούν πολίτες και φορείς σε μια επιτόπια δράση - πεζοπορία διαμαρτυρίας στα Ακαρνανικά Όρη, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Τι ανέφερε στις 12/9 το dasarxeio.com

Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό Όρνιων (Gyps fulvus) της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στα Ακαρνανικά Όρη, απόρροια της περιβαλλοντικά εγκληματικής πολιτικής χωροθέτησης των Αιολικών Σταθμών στη χώρα μας, η οποία φαίνεται ότι συστηματικά παρακάμπτει τόσο τις διαδικασίες του νόμου, όσο και την επιστήμη.

Πιο συγκεκριμένα, Όρνιο που προέρχεται από το πρόγραμμα ενδυνάμωσης του πληθυσμού της ηπειρωτικής Ελλάδας εντοπίστηκε αποκεφαλισμένο δίπλα σε ανεμογεννήτρια του Αιολικού Σταθμού «ΠΕΡΓΑΝΤΗ» στα Ακαρνανικά Όρη!

Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν πρώτα στελέχη του Δασαρχείου Αμφιλοχίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν ενημέρωσής τους από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ότι ο πομπός που έφερε το Όρνιο είχε ακινητοποιηθεί δίπλα σε ανεμογεννήτρια. Ο νεκρός γύπας είχε απελευθερωθεί τον Ιούνιο του 2022 στο Μεσολόγγι και θα έμπαινε στον 5ο χρόνο ζωής του, οπότε και θα ήταν πλέον ώριμος για να φωλιάσει και να αναπαραχθεί.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης