Τελευταία Νέα

Η Αλβανία θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά ηλιακά πάρκα των Βαλκανίων

Η Αλβανία θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά ηλιακά πάρκα των Βαλκανίων

Συμφωνία μεταξύ της SENA και της κοινοπραξίας Gamma–Sungrow FPV

Ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά ηλιακά πάρκα στα Βαλκάνια θα αποκτήσει η Αλβανία.

Γι’ αυτό το σκοπό υπεγράφη σχετική σύμβαση μεταξύ της SENA Solar Energy of  Albania που ανήκει στην Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της  Αλβανίας (KESH) και στην κοινοπραξία Gamma–Sungrow FPV.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός πλωτού ηλιακού πάρκου που θα συγκαταλέγεται στα πιο μεγάλα της Βαλκανικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με την KESH, η ισχύς του πάρκου θα είναι 12,97 MWp, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 13,8 MWp.

Εκτιμάται ότι ο σταθμός θα παράγει 18.808 MWh τον πρώτο χρόνο, με έναν μέσο ετήσιο όγκο παραγωγής 17.822 MWh καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.

Η σύμβαση περιλαμβάνει λεπτομερή σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και λειτουργία του έργου, καθώς και συντήρηση για τα πρώτα δύο χρόνια.

Παρότι οι πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θεωρούνται ακόμα νέα τεχνολογία, η KESH διαβεβαιώνει πως το σύστημα αγκύρωσης του πάρκου θα διασφαλίζει ομαλή λειτουργία, ακόμη και με διακυμάνσεις της στάθμης του νερού έως 15 μέτρα, και ανθεκτικότητα στους ανέμους για τα επόμενα 50 χρόνια.


Σχετικά με τη SENA

Η SENA ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021, στο πλαίσιο μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας μεταξύ της KESH και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την κατασκευή του συγκεκριμένου πλωτού πάρκου.

Το έργο χρηματοδοτείται από την KESH και την EBRD, ενώ υποστηρίζεται και από το Ταμείο Επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF).

Κύριος στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και λειτουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Vau i Dejes, αλλά και η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η παραγωγή, πώληση και εμπορία ενέργειας.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στις προσπάθειες της KESH για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Σήμερα, η KESH διαχειρίζεται μία ακόμη ηλιακή εγκατάσταση 5,14 MWp, τοποθετημένη στο φράγμα του Qyrsaq, καθώς και τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον ποταμό Drin.

Πηγή: himara.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης