Ενέργεια

McKinsey: Θα τριπλασιασθεί η ζήτηση ενέργειας για τα data centres στην Ευρώπη έως το 2030

McKinsey: Θα τριπλασιασθεί η ζήτηση ενέργειας για τα data centres στην Ευρώπη έως το 2030

Η κατανάλωση αναμένεται να ξεπεράσει τις 150 TWh - Απαιτούνται επενδύσεις 300 δισ. δολ. σε υποδομή κέντρων δεδομένων

 

Η κατανάλωση ενέργειας των data centre στην Ευρώπη αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί έως το 2030 και θα απαιτήσει μεγάλη αύξηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αναβαθμίσεις της υποδομής του δικτύου, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey.

Οι επενδύσεις σε data centre έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια καθώς η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν αποκτήσει δυναμική. Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι χώρες μπορούν να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημιουργήσει ο αυξανόμενος αριθμός τεράστιων κέντρων δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, μεγάλο μέρος της ανάπτυξης στα κέντρα δεδομένων θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ευρώπη θα έχουν επίσης περισσότερες εγκαταστάσεις data center τα επόμενα χρόνια.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στην Ευρώπη - την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Βρετανία - η συνολική ζήτηση φόρτου πληροφορικής για data centre στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 35 γιγαβάτ (GW) έως το 2030 από 10 GW σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση McKinsey.

Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό υιοθέτησης, η κατανάλωση ενέργειας των data centre στην Ευρώπη αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί σε περισσότερες από 150 τεραβατώρες (TWh) μέχρι το τέλος της δεκαετίας από περίπου 62 TWh σήμερα.
Τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης τα επόμενα έξι χρόνια σε σύγκριση με περίπου 2% σήμερα.
Η κάλυψη της ζήτησης των κέντρων δεδομένων θα απαιτήσει τουλάχιστον 250-300 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις υποδομής κέντρων δεδομένων, εξαιρουμένης της ικανότητας παραγωγής ενέργειας, προστίθεται στην έκθεση.

«Η κάλυψη (η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας) θα απαιτήσει εκτεταμένη αύξηση της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μια αξιοσημείωτη αλλαγή για την Ευρώπη, όπου η συνολική ζήτηση ενέργειας παραμένει σχετικά στάσιμη από το 2007», ανέφερε η έκθεση McKinsey.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης