Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ercot: Η αύξηση της παραγωγής με τη σύνδεση ΑΠΕ και αποθήκευσης στο δίκτυο του Τέξας

Ercot: Η αύξηση της παραγωγής με τη σύνδεση ΑΠΕ και αποθήκευσης στο δίκτυο του Τέξας

Λόγοι που έκαναν την Πολιτεία των ΗΠΑ να προσθέσει πολλή ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μπαταριών

Το Συμβούλιο Αξιοπιστίας Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τέξας (Ercot) το οποίο είναι το κύριο δίκτυο στο Τέξας (εξυπηρετεί 26 εκατομμύρια ανθρώπους με περίπου 90.000 km μετάδοσης), πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τη δράση της Πολιτείας των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, κυρίως στα θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης.

Η μέγιστη ζήτηση είναι πάνω από 80 γιγαβάτ (GW) και η συνολική ενέργεια που παραδόθηκε το 2023 ήταν 440 τεραβατώρες (TWh), περίπου διπλάσια από την Αυστραλία και στις δύο περιπτώσεις.  

Από την άλλη, το Τέξας παρουσιάζει μικρή ανάπτυξη σε ηλιακές μπαταρίες ταράτσας και οικιακές μπαταρίες. Αντίθετα στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας υπάρχουν περίπου 20 GW ηλιακής ενέργειας.


Η μοντελοποίηση της σύνδεσης Ercot και το σύστημα μετάδοσης
Τα τυχαία συμπεράσματα από αυτή τη σύντομη έρευνα είναι ότι το Ercot κατάφερε να διαχειριστεί την αύξηση της ζήτησης κατά 20% μέσα σε 5 χρόνια
και έχει εγκαταστήσει 30 GW νέας ηλιακής ενέργειας, 19 GW νέων ηλεκτρικών στηλών και περίπου 7 GW νέας αιολικής ενέργειας, καθώς και λίγο αέριο χωρίς να ανατινάξει το σύστημα.

Μπόρεσε να το κάνει αυτό επειδή η μοντελοποίηση της σύνδεσης Ercot φαίνεται να προχωρά αποτελεσματικά και το σύστημα μετάδοσης (κανένα από τα οποία επί του παρόντος δεν είναι πάνω από 375 kV), δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει. Φαίνεται όμως ότι οι περιορισμοί μετάδοσης αυξάνονται.

Ομοίως, η επένδυση σε μπαταρίες είναι πολύ ισχυρή και φαίνεται ότι ακόμη και σε δίκτυα ισχυρού αερίου παίζουν μεγάλο ρόλο οι μπαταρίες.

Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σύμφωνα με την αύξηση της ζήτησης, αλλά οι αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας είναι πολύ μέτριες.

Η ικανότητα παραγωγής άνθρακα και το μερίδιο της ενέργειας έχουν μειωθεί και η πυρηνική ενέργεια έχει επίσης χάσει μερίδιο παρά τη σταθερή παραγωγή.


Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2020

Είναι ενδιαφέρον ότι η αύξηση της ζήτησης στο Τέξας τείνει να είναι αιχμηρή... και σχετίζεται με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η περιοχή Permian (η κορυφαία λεκάνη φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ) θα καταλήξει να καταναλώνει περίπου 15 GW ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια άλλη πηγή αύξησης της ζήτησης (άγνωστη σε έκταση), είναι η εξόρυξη bitcoin. 

Η εξόρυξη Bitcoin θα ήταν μια εξαιρετική ζήτηση για την αυστραλιανή ηλιακή ενέργεια.

Η μέση τιμή του 2023 στο ERCOT ήταν περίπου 99 $/MWh (σχεδόν ίδια με την Αυστραλία). 
Από μια άλλη οπτική γωνία, το Τέξας έχει δει παρόμοια τροχιά τιμών με την Αυστραλία. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν... (για διάφορους λόγους) και τώρα έχουν εν μέρει επανέλθει.

 

Αυξάνονται ΑΠΕ και αέριο

Στο Ercot η ηλιακή ενέργεια έχει (για διάφορους λόγους) κερδίσει μερίδιο αγοράς.

Το φυσικό αέριο και η αιολική ενέργεια έχουν αυξηθεί διατηρώντας αρκετά σταθερό μερίδιο.

Τα πυρηνικά ακολουθούν φθίνουσα πορεία, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικά υδροηλεκτρική παραγωγή.

Η ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει τον άνθρακα μέσα σε 12 μήνες.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_28.png

Ερωτηματικό... η ανθεκτικότητα του δικτύου στα έντονα καιρικά φαινόμενα του Τέξας
Επίσης το Τέξας είναι επιρρεπές σε καιρικές διαταραχές, κάτι που σημαίνει ότι οι διακοπές μπορεί να γίνουν χειρότερες. Άρα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανθεκτικότητα του δικτύου.

Προς το παρόν τα καιρικά φαινόμενα έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο αυτής που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο όσο και της ηλιακής.


θα προστεθούν 31 GW ηλιακής ενέργειας και 19 GW μπαταριών

Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα προγραμματισμένα έργα όπου καταχωρείται χρηματοοικονομική ασφάλεια καθώς και αυτά που λειτουργούν. Μεταξύ 2021 και 2025, θα προστεθούν περίπου 31 GW ηλιακής ενέργειας και 19 GW μπαταριών.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_20.png

Τα περισσότερα από αυτά θα γίνουν χωρίς μαζικές προσθήκες στο δίκτυο μεταφοράς
, αλλά υποθέτω ότι για μένα τονίζει την ικανότητα του συστήματος Ercot να κάνει τις μελέτες σύνδεσης στο δίκτυο και να συνδέει τα έργα. Προστέθηκαν επίσης 7 GW ανέμου.

Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρο ότι το φυσικό αέριο έχει επεκταθεί αρκετά προς το παρόν (σύμφωνα με τους επενδυτές) και ότι τα επενδυτικά δολάρια για τη δυνατότητα αποστολής ρέουν στις μπαταρίες.

Τα περισσότερα από αυτά θα γίνουν χωρίς μαζικές προσθήκες στο δίκτυο μεταφοράς, αλλά τονίζουν την ικανότητα του συστήματος Ercot να κάνει τις μελέτες σύνδεσης στο δίκτυο και να συνδέει τα έργα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης