Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Συμφωνία Masdar - Endesa για έργα ΑΠΕ 2,5 GW στην Ισπανία

Συμφωνία Masdar - Endesa για έργα ΑΠΕ 2,5 GW στην Ισπανία

Θα αποκτήσει μερίδιο 50% σε 48 φωτοβολταϊκά έργα 

Η Masdar (κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) κατέληξε σε συμφωνία με την Endesa (θυγατρική της Enel), για να γίνει συνιδιοκτήτης 2500 MW περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ισπανία, υπό την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων και άλλων όρων.

Η συναλλαγή δίνει στη Masdar τη δυνατότητα να επενδύσει 817 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μεριδίου 49,99% στα έργα, με εταιρική αξία 1,7 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ισπανίας.

Το χαρτοφυλάκιο που σχεδιάζει να αποκτήσει η Masdar αποτελείται από 48 λειτουργικούς ηλιακούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2 GW.


Στόχοι του έργου

Οι Endesa και Masdar στοχεύουν να προσθέσουν 0,5 GW συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS) στα έργα.

«Η συνεργασία ενισχύει τη φήμη της Masdar ως αξιόπιστου παγκόσμιου ενεργειακού εταίρου για κυβερνήσεις, επενδυτές, κατασκευαστές και κοινότητες», όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία με έδρα τα ΗΑΕ.

Η συμφωνία καταδεικνύει τη δέσμευση της Masdar να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση στην Ισπανία και την Ευρώπη και αυτά τα ηλιακά έργα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ισπανίας ώστε να εκπληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (NECP) και τους καθαρούς μηδενικούς στόχους της ΕΕ έως το 2050, πρόσθεσε.

Εκτός από τη συμφωνία αγοράς μετοχών (SPA), η Masdar και η Endesa υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για να διερευνήσουν μια συμμαχία με στόχο την από κοινού ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία.

 

Δηλώσεις επιτελικών στελεχών

Ο Δρ Sultan Al Jaber (Πρόεδρος της Masdar), δήλωσε:

«Χτίζοντας στην παγκόσμια τεχνογνωσία και την πρωτοποριακή προσέγγιση της Masdar στην καινοτομία και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να ξεκλειδώσουμε την ικανότητα καθαρής ενέργειας στην Ισπανία, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Υποστηρίζουμε την παγκόσμια εντολή που κατοχυρώνεται στη συναίνεση των ΗΑΕ της COP28 για τον τριπλασιασμό της χωρητικότητας ΑΠΕ έως το 2030, επιτρέποντας μια δίκαιη, εύρυθμη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Η Masdar επιταχύνει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά της σχέδια καθώς στοχεύουμε στα 100 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Ο Flavio Cattaneo (Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Enel), πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που η Enel, μέσω της θυγατρικής της Endesa, ξεκίνησε αυτή τη συνεργασία με έναν σημαντικό παίκτη όπως η Masdar και, κοιτάζοντας μπροστά, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε παρόμοια συναλλαγές σε άλλες γεωγραφίες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης