Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η διεκδίκηση δισ. δολ. από το λόμπι ορυκτών καυσίμων οδηγεί σε διαμάχη για το Η2

Η διεκδίκηση δισ. δολ. από το λόμπι ορυκτών καυσίμων οδηγεί σε διαμάχη για το Η2

Τελικά το μπλε υδρογόνο από το CCS είναι απάτη; - Οι απόψεις των ερευνητών και του ΙΕΑ

Το υδρογόνο και ο ρόλος του στο να γίνει η Αυστραλία υπερδύναμη που εξάγει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μαζί με ένα πρόγραμμα Hydrogen Headstart ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το φορολογικό κίνητρο παραγωγής υδρογόνου 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μέρος της πρωτοβουλίας Future Made in Australia της Αλβανικής Κυβέρνησης) συντηρούν τη διαμάχη και τη διαφωνία για τη χρησιμότητα του Η2.

Το λόμπι ορυκτών καυσίμων θέλει να προσθέσει τα προαναφερόμενα κεφάλαια των φορολογουμένων στις επιδοτήσεις του από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Οι επιδοτήσεις της Αυστραλίας σε παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και σημαντικούς χρήστες από όλες τις κυβερνήσεις ανήλθαν συνολικά σε 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24», ανέφερε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο μετά τον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Αυτό περιλαμβάνει κεφάλαια που παρέχονται σε εταιρείες εξόρυξης για τη χρήση ντίζελ όταν είναι άμεσα διαθέσιμες πράσινες εναλλακτικές λύσεις.

 

Τι λένε οι ερευνητές

Οι ερευνητές Howarth από το Πανεπιστήμιο Cornell και Jacobson από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημοσίευσαν το άρθρο τους με τίτλο «Πόσο πράσινο είναι το μπλε υδρογόνο;».

Αυτό είναι σύμφωνο με την ανάλυση του Longden και της ομάδας στο δικό μας Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

«Διαπιστώνουμε ότι οι εκπομπές από συστήματα παραγωγής υδρογόνου με βάση το αέριο ή τον άνθρακα θα μπορούσαν να είναι σημαντικές ακόμη και με CCS (Άνθρακας, λήψη και αποθήκευση) το κόστος του οποίου είναι συχνά υψηλότερο από το αναμενόμενο», έγραψε το Londen et al.

Η πρόταση ότι η ένταση άνθρακα του υδρογόνου που προέρχεται από CCS  θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο 0,8 κιλά CO2 ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου είναι παραπλανητική και φανταστική. Η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση έχουν επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια φορολογουμένων στην τεχνολογία CCS για δεκαετίες και δεν έχουμε να δείξουμε για αυτό.

Το «Gorgon» είναι το μόνο λειτουργικό έργο CCS στην Αυστραλία, το οποίο αναπτύχθηκε από την Chevron (κορυφαία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών), ήταν μια θλιβερή αποτυχία που λειτουργούσε μόλις στο 1/3  της χωρητικότητάς του.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει δίκιο που θέτει τον πήχη για τις εταιρείες υδρογόνου που θέλουν κεφάλαια από τους φορολογούμενους σε ένα επίπεδο που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε – 0,6 κιλά CO2 ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου.

 

Απόψεις Μπιρόλ και πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Malcolm Turnbull είχε δίκιο όταν είπε ότι «η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι απάτη».

Ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA) είχε επίσης δίκιο όταν είπε το 2024 ότι «Μία από τις τεχνικές που ώθησαν η Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες, αλλά δεν έλαβαν το αποτέλεσμα που ήλπιζαν, είναι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Για μένα είναι μια πολύ ζωτικής σημασίας τεχνολογία, αλλά η ιστορία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα είναι μια ιστορία απογοήτευσης. Είναι τόσο κρίμα».

 

Τα 3 έργα στην Αυστραλία

Η Zero Carbon Hydrogen Australia έχει ήδη πιστοποιήσει ότι 3 έργα σε όλη την Αυστραλία επιτυγχάνουν αυτό το σημείο αναφοράς: σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου ActewAGL στην Καμπέρα. Yara πράσινο φυτό αμμωνίας στην Pilbara? και το εργοστάσιο της Frontier νότια του Περθ στην Ουάσιγκτον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης