Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Reuters: Η Ιταλία θα παρουσιάσει το σχέδιο δικτύου Η2 για Μεσόγειο και Β. Ευρώπη

Reuters: Η Ιταλία θα παρουσιάσει το σχέδιο δικτύου Η2 για Μεσόγειο και Β. Ευρώπη

Το πλάνο της «γηραιάς ηπείρου» για την παραγωγή και εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

Το σχέδιο της Ευρώπης για το ανανεώσιμο υδρογόνο και συγκεκριμένα για τη σύνδεση της Βόρειας Αφρικής, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, θα παρουσιαστεί στην Ιταλία το προσεχές φθινόπωρο.

Την αποκάλυψη έκανε στις 24 Ιουλίου στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, λέγοντας ότι η Ελβετία θα μπορούσε επίσης να εμπλακεί.

«Η Ιταλία θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση το φθινόπωρο για την παρουσίαση ενός δικτύου μεταφοράς υδρογόνου από τη νότια Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο λεγόμενος διάδρομος SouthH2 θα συνδέει τις προαναφερόμενες περιοχές, επιτρέποντας στο ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στη Νότια Μεσόγειο να φτάσει στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Το έργο, στο οποίο συμμετέχει ένας όμιλος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam, κέρδισε το καθεστώς προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι.

«Προχωράμε μπροστά, το φθινόπωρο θα έχουμε μια επίσημη στιγμή στη Ρώμη για την παρουσίαση», δήλωσε ο υπουργός Gilberto Pichetto Fratin στο Reuters μετά από μια συνεδρίαση της ώρας των ερωτήσεων στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.

 

Το σχέδιο της Ευρώπης για την παραγωγή και εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

Η Ευρώπη προσπαθεί να ξεκινήσει την παραγωγή και εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου (ένα καύσιμο που κατασκευάζεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας) στο οποίο οι χώρες στοιχηματίζουν να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανικές διαδικασίες όπως η παραγωγή χάλυβα.

«Σχεδιάζουμε μεταφορά υδρογόνου μέσω της Αυστρίας, συνδέοντας την Ελβετία και στη Γερμανία», είπε ο Pichetto.

Η Trans Austria Gasleitung (TAG), η Gas Connect Austria (GCA) και η Bayernets στη Γερμανία συνεργάζονται με τη Snam για την ανάπτυξη του έργου μήκους 3.300 χιλιομέτρων.

Με δυναμικότητα εισαγωγής υδρογόνου άνω των 4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως από τη Βόρεια Αφρική, ο αγωγός θα μπορούσε να παραδώσει το 40% του στόχου εισαγωγής υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεθεί για το 2030 και θα μπορούσε να είναι λειτουργικός ήδη από εκείνο το έτος.


Επίσημη ανακοίνωση προ 3 μηνών

Το σχέδιο ανακοινώθηκε επίσημα τον Μάιο, όταν οι υπουργοί Ενέργειας από την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ως μέρος μιας στρατηγικής της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας της.

Ο Pichetto είπε ότι οι συνδέσεις αγωγών που υπάρχουν ήδη με τη Λιβύη και την Τυνησία θα μπορούσαν να είναι μέρος του διαδρόμου, προσθέτοντας ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν να μετατραπεί το πράσινο καύσιμο σε αμμωνία και να αποσταλεί στην Ευρώπη.

Πέρυσι πηγές είπαν στο Reuters ότι η Ιταλία βρισκόταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βαυαρίας για την προμήθεια αερίου και υδρογόνου στο κρατίδιο της νότιας Γερμανίας.

«Στη Γερμανία, είναι σαφές ότι το πρώτο μέρος που φτάνουμε… είναι η Βαυαρία», είπε ο Pichetto.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης