Ναυτιλία

Κομισιόν:Χαιρετίζει την εναρμόνιση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη ναυτιλία

Κομισιόν:Χαιρετίζει την εναρμόνιση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη ναυτιλία

Συμμόρφωση του καθεστώτος φορολογίας χωρητικότητας των ναυτιλιακών εταιρειών

 

Την ικανοποίησή της για την συμμόρφωση της Ελλάδας του καθεστώτος φορολογίας χωρητικότητας με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγράψει την αποδοχή από την Ελλάδα των κατάλληλων μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή για την ευθυγράμμιση του υφιστάμενου ελληνικού καθεστώτος φορολογίας χωρητικότητας και των σχετικών μέτρων με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Τα μέτρα είχαν εισαχθεί από την Ελλάδα για τη στήριξη του ναυτιλιακού τομέα.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης ενός ανταγωνιστικού τομέα θαλάσσιων μεταφορών στην ΕΕ. Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θεσπίζουν κοινούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίξουν τους παρόχους θαλάσσιων μεταφορών, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Οι θαλάσσιες κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν στα κράτη μέλη να φορολογούν τις ναυτιλιακές εταιρείες με βάση τη χωρητικότητα (δηλαδή με βάση το μέγεθος του ναυτιλιακού στόλου) και όχι τα πραγματικά κέρδη, μεταξύ άλλων.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή έστειλε μια σειρά προτάσεων στην Ελλάδα για να διασφαλίσει ότι η κρατική στήριξη στον ναυτιλιακό τομέα στην Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως τις Κατευθυντήριες γραμμές για τη θάλασσα. Η Επιτροπή είχε ανησυχίες ότι το ελληνικό καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας και τα σχετικά μέτρα δεν ήταν καλά στοχευμένα ως προς το πεδίο εφαρμογής και τους δικαιούχους. Δεδομένου ότι τα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από το 1975, πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, τα μέτρα αυτά αποτελούν «υφιστάμενη βοήθεια» και υπόκεινται σε ειδική διαδικασία συνεργασίας.

Υπό το φως του συνεχούς διαλόγου με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή αποφάσισε στις 6 Νοεμβρίου 2024 να τροποποιήσει εν μέρει την πρόταση του Δεκεμβρίου 2015 όσον αφορά ορισμένα φορολογικά οφέλη που σχετίζονται με μερίσματα και υπεραξίες των ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και τη λειτουργία διαφόρων τύπων πλοία, ενώ διατηρεί την εκτίμησή του ότι τα μέτρα αυτά είναι ασυμβίβαστα με την εσωτερική αγορά. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν έκρινε πλέον σκόπιμο να προτείνει κατάλληλα μέτρα σε σχέση με την απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς.

Στις 14 Νοεμβρίου 2024, οι ελληνικές αρχές αποδέχθηκαν τα προτεινόμενα κατάλληλα μέτρα. Σήμερα, η Επιτροπή καταγράφει επισήμως την αποδοχή των προτεινόμενων κατάλληλων μέτρων από την Ελλάδα και ολοκληρώνει τη διαδικασία συνεργασίας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης