Διεθνή

Συμφωνία των G7 για δάνειο 50 δισ. στην Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια

Συμφωνία των G7 για δάνειο 50 δισ. στην Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αυτή η ένεση ρευστότητας πρόκειται να δώσει σημαντική στήριξη στην Ουκρανία, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τουλάχιστον το 2025
Τα κράτη που απαρτίζουν τους G7 κατέληξαν σε συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, με τα χρήματα να αντλούνται από τα ρωσικά κεφάλαια που δεσμεύτηκαν με την έναρξη του πολέμου από τις δυτικές χώρες.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται αργότερα σήμερα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 έξω από το Μπάρι της Ιταλίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών.
 
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ζήτημα τις οποίες επικαλείται το Blooomberg, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σήμερα σκιαγραφήθηκε το βασικό σχεδιάγραμμα του σχεδίου.

Στα 280 δισ. η αξία των ρωσικών assets
 
Ειδικότερα, οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ετοιμάζονται να προσφέρουν δάνεια στην Ουκρανία, τα οποία θα αποπληρωθούν μέσω των κερδών που θα προκύπτουν από τα μπλοκαρισμένα ρωσικά assets, αξίας περίπου 280 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται αναξιοποίητο στην Ευρώπη. 
 
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αυτή η ένεση ρευστότητας πρόκειται να δώσει σημαντική στήριξη στην Ουκρανία, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τουλάχιστον το 2025. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και οι υπόλοιπες οικονομίες θα προσφέρουν δάνεια, τα οποία θα αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου από τα κέρδη που θα προκύψουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία.
 
 Σύμφωνα με το Bloomberg, τα δάνεια αυτά θα είναι δομημένα με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τις εσωτερικές διαδικασίες κάθε περιοχής και η και η καθεμία θα φέρει τους κινδύνους των δανείων που παρέχουν, στην περίπτωση που τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία έχουν εν τέλει χαμηλότερες αποδόσεις από το προσδοκώμενο.
 
 Οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες θα αποφασιστούν μετά τη Σύνοδο της G7 που διενεργείται στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως τα κέρδη από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας υπολογίζονται μεταξύ 3 δισ. και και 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει να διοχετεύει στην Ουκρανία τα κέρδη δύο φορές τον χρόνο. Τώρα, όμως, η νέα συμφωνία επιταχύνει τη διοχέτευση των κονδυλίων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχόμενη ροή της στήριξης ανεξαρτήτως πολιτικών αλλαγών εν μέσω εκλογών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης