
Η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη επέλεξαν οκτώ έργα για χρηματοδότηση ως μέρος της πρωτοβουλίας που θα κοστίσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια των χωρών προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών στον ναυτιλιακό τομέα.
Η νέα τεχνολογία χαμηλών εκπομπών
Η Πρωτοβουλία Αυστραλίας-Σιγκαπούρης για Τεχνολογίες Χαμηλών Εκπομπών (ASLET) υποστηρίζει τους στόχους του Green and Digital Shipping Corridor (GDSC) της Σιγκαπούρης και της Αυστραλίας, που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα και της ψηφιοποίησης των ναυτιλιακών δρομολογίων μεταξύ Σιγκαπούρης και Αυστραλίας. Παραδίδεται από κοινού από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), τον εθνικό επιστημονικό οργανισμό της Αυστραλίας και τη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA) για λογαριασμό των δύο κυβερνήσεων.
Πριν από ένα χρόνο, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για να συνεργαστούν επίσημα για τη δημιουργία του πράσινου και ψηφιακού ναυτιλιακού διαδρόμου.
Οι πρωτοβουλίες για την μείωση των θαλάσσιων εκπομπών
Τον Απρίλιο του 2024, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη συνεργάστηκαν σε μια πρωτοβουλία 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των θαλάσσιων εκπομπών, με στόχο να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της σχεδιαζόμενης πράσινης και ψηφιακής ναυτιλιακής διαδρομής. Κάθε χώρα δεσμεύτηκε έως και 10 εκατομμύρια δολάρια στα αντίστοιχα νομίσματά της για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.
Η ευκαιρία επιχορήγησης ASLET ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2024 για να υποστηρίξει έργα που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της απορρόφησης τεχνολογιών μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) για θαλάσσιες και λιμενικές επιχειρήσεις.
Η συνεργασία των δύο χωρών
Η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη εργάζονται σε τεχνολογικά έργα χαμηλών εκπομπών
Συνολικά ελήφθησαν 32 αιτήσεις από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και βιομηχανία με έδρα την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη.
Τα οκτώ έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση καλύπτουν μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων καινοτομιών στην προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή και θαλάσσια χρήση υδρογόνου, αμμωνίας και μεθανόλης, καθώς και παρακολούθηση ασφάλειας και περιβάλλοντος και ηλεκτροδότηση.
Τα επιλεγμένα έργα έχουν επίσης προσελκύσει συνεισφορές και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
www.worldenergynews.gr