
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες στο Λονδίνο για την προώθηση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στον ναυτιλιακό τομέα και η Ουάσιγκτον θα εξετάσει «αμοιβαία μέτρα» για να αντισταθμίσει τυχόν τέλη που χρεώνονται στα αμερικανικά πλοία, ανέφερε διπλωματικό σημείωμα, όπως μεταφέρει το Reuters.
Οι συζητήσεις για τις ναυτιλιακές εκπομπές
Οι εκπρόσωποι βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία της ναυτιλιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα μέτρα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, με στόχο να επιτρέψει στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι «γύρω στο 2050».
Μια αρχική πρόταση από ένα μπλοκ χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποβλήθηκε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό του ΟΗΕ (IMO), είχε επιδιώξει να επιτευχθεί συμφωνία για την πρώτη εισφορά άνθρακα στον κόσμο για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG).
Η στάση των ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια επιβολής οικονομικών μέτρων κατά των πλοίων τους με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή την επιλογή καυσίμων», σύμφωνα με διπλωματικό διάβημα που εστάλη στους πρεσβευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Για αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις στην 3η Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ από τις 7 έως τις 11 Απριλίου και προτρέπουν την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει την υποστήριξή της στα υπό εξέταση μέτρα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Δεν ήταν σαφές πόσες από τις 176 χώρες μέλη του ΙΜΟ έλαβαν το σημείωμα.
«Σε περίπτωση που προχωρήσει ένα τέτοιο κατάφωρα άδικο μέτρο, η κυβέρνησή μας θα εξετάσει αμοιβαία μέτρα για να αντισταθμίσει τυχόν τέλη που χρεώνονται στα πλοία των ΗΠΑ και να αποζημιώσει τον αμερικανικό λαό για οποιαδήποτε άλλη οικονομική ζημιά από τυχόν μέτρα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υιοθετήθηκαν», ανέφερε το σημείωμα από την Ουάσιγκτον.
Η Ουάσιγκτον αντιτάχθηκε επίσης σε «οποιοδήποτε προτεινόμενο μέτρο που θα χρηματοδοτούσε οποιαδήποτε άσχετα περιβαλλοντικά ή άλλα έργα εκτός του ναυτιλιακού τομέα», προστίθεται στο σημείωμα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασαν αμέσως όταν επικοινώνησαν αργά την Τρίτη.
Ο ΙΜΟ δεν είχε λάβει ακόμη καμία επικοινωνία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΙΜΟ την Τετάρτη.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ναυτιλίας
Η ναυτιλία, η οποία μεταφέρει περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις από περιβαλλοντολόγους και επενδυτές να παράσχει πιο συγκεκριμένη δράση, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς άνθρακα.
www.worldenergynews.gr