Χρηματιστήριο & Αγορές

ΧΑΑ: Σε watch list για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές

ΧΑΑ: Σε watch list για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές

Η FTSE Russell συμπεριέλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές εντός 12 - 18 μηνών

Σχετικά Άρθρα

Στον κατάλογο παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση και συγκεκριμένα από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές εντός των επόμενων 12-18 μηνών, πρόσθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑ) η FTSE Russell.

Σύμφωνα με τον οίκο, το Χρηματιστήριο Αθηνών πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

  • τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
  • τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και πλήθους τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου 2024.
  • βαθμολογία «Υψηλό» στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

Επιπλέον, η FTSE Russell λαμβάνει υπόψη πως η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «speculative» (κερδοσκοπική) με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που έχει τεθεί από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Απαιτείται (μόνο η Moody's από τους τρεις αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα) αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας βαθμού «investment» (επενδυτική), με προοπτική (outlook) που δεν βαθμολογείται ως


Πατέλης: Περισσότερα κεφάλαια θα εισρέουν στην ελληνική αγορά

O οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε σε ανάρτησή του γράφει ότι «ο οίκος αξιολόγησης FTSE Russell ανακοίνωσε απόψε ότι βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) για πιθανή επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Δηλαδή μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελληνική Δημοκρατία, και το χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον μια ανάσα πριν την αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά.

Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές, περισσότερα κεφάλαια που θα εισρέουν στην ελληνική αγορά, και περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη της οικονομίας μας. Θα φέρει μεγαλύτερη ρευστότητα και θα προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης