Εντυπωσιακή θα είναι η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας - Ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει περισσότερα από 5.500 γιγαβάτ (GW) νέας δυναμικότητας
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η εξάρτηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) η οποία θα φτάσει το 30% μέχρι το 2030, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Σύμφωνα με την έρευνα αυτό θα συμβεί λόγω των υποστηρικτικών πολιτικών και των ευνοϊκών οικονομικών.
Η παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, με τις παγκόσμιες προσθήκες να ισοδυναμούν περίπου με την τρέχουσα συνολική ισχύ ισχύος της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί.
Μερικά από τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:
- Ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει περισσότερα από 5.500 γιγαβάτ (GW) νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ 2024 και 2030 (σχεδόν τριπλάσια από την αύξηση που παρατηρήθηκε μεταξύ 2017 και 2023). Αυτό περιλαμβάνει 670 GW μόνο φέτος.
- Με βάση αυτές τις τάσεις, οι ΑΠΕ πρόκειται να παράγουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
Μόνο τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πρόκειται να διπλασιάσουν το μερίδιό τους στο παγκόσμιο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στο 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
- Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της συνολικής ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει εγκατασταθεί παγκοσμίως από τώρα έως το 2030, με βάση τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς και τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής από τις κυβερνήσεις.
Αυτό θα καθιστούσε το σπίτι σχεδόν στο ήμισυ της συνολικής χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, από μερίδιο 1/3 το 2010.
Ενώ η Κίνα προσθέτει τους μεγαλύτερους όγκους ΑΠΕ, η Ινδία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
- Όσον αφορά στις τεχνολογίες, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά προβλέπεται να ευθύνονται για το 80% της αύξησης της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τώρα έως το 2030. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της κατασκευής νέων μεγάλων ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής καθώς και της αύξησης των ηλιακών εγκαταστάσεων στον τελευταίο όροφο από εταιρείες και νοικοκυριά.
- Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, ο αιολικός τομέας είναι επίσης έτοιμος για ανάκαμψη, με το ρυθμό επέκτασης να διπλασιάζεται μεταξύ 2024 και 2030, σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ 2017 και 2023.
- Ήδη, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά είναι οι φθηνότερες επιλογές για την προσθήκη νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν σε κάθε χώρα.
- Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, που ξεπερνούν τους υπάρχοντες στόχους των ίδιων των κυβερνήσεων.
Σχεδόν 70 χώρες που συλλογικά αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι έτοιμες να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τις τρέχουσες φιλοδοξίες τους για ανανεώσιμες πηγές για το 2030.
- Η τρέχουσα προβλεπόμενη ανάπτυξη δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με την επίτευξη του στόχου που έθεσαν σχεδόν 200 κυβερνήσεις στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28 για τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία – η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια χωρητικότητα θα φτάσει 2,7 φορές το επίπεδο του 2022 έως το 2030.
Η ανάλυση του IEA, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόβλεψη για την «επιταχυνόμενη περίπτωση» της έκθεσης, δείχνει ότι η πλήρης επίτευξη του στόχου τριπλασιασμού είναι απολύτως δυνατή εάν οι κυβερνήσεις λάβουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες για δράση.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τολμηρά σχέδια
Η ικανότητα του κόσμου να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται με ιστορικό ρυθμό, μεταμορφώνοντας το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού της χωρητικότητας ΑΠΕ που τέθηκε στην COP28 στο Ντουμπάι, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους.
Αυτό περιλαμβάνει την περιγραφή τολμηρών σχεδίων στον επόμενο γύρο, Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού που αναμένεται το επόμενο έτος) και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη μείωση του υψηλού κόστους χρηματοδότησης στις οικονομίες (αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες), που περιορίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές υψηλού δυναμικού όπως Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία.
www.worldenergynews.gr