Ενέργεια

Πυρηνική σύντηξη: Η λύση στο ενεργειακό της Ευρώπης - Πάνω από 6 δισ. οι επενδύσεις

Πυρηνική σύντηξη: Η λύση στο ενεργειακό της Ευρώπης - Πάνω από 6 δισ. οι επενδύσεις
Σύμφωνα με το Euractiv, η σύντηξη θα μπορούσε να προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, επειδή η Ευρώπη θα μείωνε την εξάρτησή της από τις εισαγωγές 
Όλο και περισσότεροι ειδικοί στον κλάδο της ενέργειας αρχίζουν να «καλοβλέπουν» την τεχνολογία της σύντηξης, η οποία υπόσχεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή καθαρής και ασφαλούς ενέργειας για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό, προκαλούν ενθουσιασμό στην διεθνή ενεργειακή κοινότητα.

Αν και μελετάται εδώ και δεκαετίες, η πυρηνική σύντηξη έχει έρθει τελευταία όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος λόγω της ανάγκης μείωσης των εκπομπών και αύξησης της ενεργειακής ασφάλειας.

Στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία τον Ιούνιο, οι ηγέτες δήλωσαν ότι η σύντηξη «έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τη λύση στις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας».

Στην Ευρώπη ειδικότερα, η έρευνα γύρω από τη σύντηξη αναθερμαίνεται.

Το έργο του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) στη Νότια Γαλλία, ένα συνεργατικό ερευνητικό έργο 35 διαφορετικών κρατών, σημειώνει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια να αποδείξει τη σκοπιμότητα της σύντηξης ως πηγής ενέργειας μεγάλης κλίμακας και χωρίς άνθρακα.

Και ο ITER είναι μόνο το πιο γνωστό από τα διάφορα έργα που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, τα οποία προσελκύουν όλο και περισσότερο ιδιωτικά κεφάλαια με στόχο να γίνει η σύντηξη επιτέλους μια πραγματικότητα.

Πως λειτουργεί η τεχνολογία

Η σύντηξη παράγει ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας τη θερμότητα από την ένωση δύο ατομικών πυρήνων. Ενώ λοιπόν η γνωστή σε όλους σχάση διαχωρίζει, η σύντηξη ενώνει.

Η δυνατότητα χρήσης αντιδραστήρων σύντηξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μελετάται από τη δεκαετία του 1940, αλλά επειδή η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από τη σχάση, μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί μόνο πεδίο έρευνας και όχι πρακτικής χρήσης.

Πολλαπλές διαδρομές

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν όλη η ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικά παράγεται με σχάση ουρανίου και πλουτωνίου.

Κατά τη διαδικασία αυτή, εκλύεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας από τη διάσπαση του πυρήνα του ατόμου.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Σύντηξης, οι επενδύσεις στη σύντηξη έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχουν προσελκύσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις μέχρι σήμερα.

Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη σύντηξη διεθνώς έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 40 και συνεχίζει να επεκτείνεται.

Οι εταιρείες αυτές επιδιώκουν τεχνικά διαφορετικές οδούς, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών στο καύσιμο και τον τύπο της συσκευής - αυξάνοντας τις πιθανότητες κάποια από αυτές τις τεχνολογίες να είναι εκείνη που θα ξεκλειδώσει το «ιερό δισκοπότηρο» της σύντηξης.

Ο αντίκτυπος στην Ευρώπη

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές ενεργειακές προκλήσεις, από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις γεωπολιτικές εντάσεις έως την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Η πυρηνική σύντηξη αποτελεί μια δελεαστική λύση προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, με κυριότερο ότι θα φέρει την άφθονη προμήθεια καυσίμων, επειδή οι πρωταρχικές πηγές καυσίμων για τη σύντηξη - το δευτέριο και το τρίτιο – παράγονται φυσικά συνεχώς.

Επίσης, η σύντηξη είναι επίσης ένα καθαρό καύσιμο, καθώς όπως και η πυρηνική σχάση, η σύντηξη δεν παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Αλλά σε αντίθεση με τη σχάση, τα απόβλητα που παράγονται (ήλιο) από τη σύντηξη είναι μη τοξικά και μη ραδιενεργά.

Τέλος, θα μπορούσε να προσφέρει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, επειδή η Ευρώπη θα μείωνε την εξάρτησή της από τις εισαγωγές και θα μείωνε τις γεωπολιτικές εντάσεις που σχετίζονται με τον εφοδιασμό με ορυκτά καύσιμα.

Έχει επίσης υψηλή ενεργειακή απόδοση, με τη δυνατότητα παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας από σχετικά μικρές ποσότητες καυσίμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης