Τελευταία Νέα

Η ADNOC εξαγοράζει τη γερμανική εταιρεία χημικών Covestro έναντι 14,7 δισ. ευρώ

Η ADNOC εξαγοράζει τη γερμανική εταιρεία χημικών Covestro έναντι 14,7 δισ. ευρώ

Θα καταβάλει 62 ευρώ ανά μετοχή, θα αναλάβει χρέος 3 δισ. και θα αγοράσει επιπλέον νέες μετοχές της Covestro αξίας 1,2 δισ. ευρώ

 

Η εταιρεία του Άμπου Ντάμπι ADNOC έκλεισε συμφωνία για την αγορά της γερμανικής εταιρείας χημικών Covestro για 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, στη μεγαλύτερη εξαγορά του ενεργειακού κολοσσού που έγινε ποτέ.
Η συμφωνία είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές από ένα κράτος του Κόλπου, καθώς οι χώρες της περιοχής επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο εν μέσω της παγκόσμιας στροφής σε καθαρότερη ενέργεια.
Έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή στη Γερμανία για εξαγορές από το εξωτερικό, καθώς η Commerzbank και η κυβέρνηση επιδιώκουν να αποκρούσουν το ενδιαφέρον για την τράπεζα από την ιταλική UniCredit.

Η συμφωνία μετρητών των 62 ευρώ ανά μετοχή, η οποία θα οδηγήσει επίσης στην ADNOC να αναλαμβάνει χρέος περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακολουθεί παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας του ενεργειακού γίγαντα να αναπτυχθεί στα πετροχημικά μαζί με το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με το Reuters.
Η ADNOC ανακοίνωσε ότι όταν κλείσει η συναλλαγή θα αγόραζε επίσης νέες μετοχές της Covestro αξίας 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βελτιώσει τη χρηματοδότηση στην πρώην Bayer.
«Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των χημικών είναι ισχυρά», δήλωσε στο Reuters ο Khaled Salmeen, επικεφαλής του τμήματος κατάντη, μάρκετινγκ και εμπορίας της ADNOC, προσθέτοντας ότι βλέπει την Covestro ως πλατφόρμα ανάπτυξης.
«Αυτός ο τομέας, και συγκεκριμένα ο χώρος της Covestro στον τομέα, θα αναπτυχθεί υψηλότερα από το ΑΕΠ από τώρα έως το 2050», πρόσθεσε.
Οι μετοχές της Covestro, που κατασκευάζει πλαστικά και χημικά για τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και της μηχανικής, εκτινάχθηκαν 3,7% στο υψηλό τριετίας των 58 ευρώ.

Συνομιλίες με OMV 

Η ADNOC έχει επίσης συνομιλίες με την αυστριακή OMV για τη συγχώνευση των κοινοπραξιών πετροχημικών Borealis και Borouge. Η απέκτησε πήρε μερίδιο 24,9% στην OMV από το Sovereign Fund Mubadala του Άμπου Ντάμπι τον Φεβρουάριο.
Η Covestro δημιουργήθηκε το 2015 μετά την απόσχισή του από την Bayer.
Η προσφορά εξαγοράς θα υπόκειται σε ελάχιστο όριο αποδοχής 50% συν ένα μερίδιο του κεφαλαίου της Covestro.
"Οι μακρές διαπραγματεύσεις απέδωσαν καρπούς - τόσο για την Covestro όσο και για τους μετόχους. Η συμφωνία είναι καλά δομημένη και τώρα έχει καλές πιθανότητες να καταλήξει σε επιτυχή κατάληξη", δήλωσε ο Arne Rautenberg, διαχειριστής κεφαλαίων στην Union Investment, ένας από τους κορυφαίους μετόχους της Covestro.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης