Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλίνκεν: To Ισραήλ αναχαίτισε την επίθση του Ιράν - Στο 3% περιορίζεται η άνοδος του πετρελαίου

Μπλίνκεν: To Ισραήλ αναχαίτισε την επίθση του Ιράν - Στο 3% περιορίζεται η άνοδος του πετρελαίου
IDF: Οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια, οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν ήταν 180 - Άνοδος 3% για το πετρελαιο - Λευκός Οίκος: Ηττήθηκε το αναποτελεσματικό Ιράν

Το Ιράν κλιμάκωσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ με περισσότερους από 400 βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα όμως με το IDF ήταν μόλις 180 έφτασαν.

Ο Λευκός ανακοίνωσε, ότι στήριξε το Ισραήλ, με το πολεμικό του ναυτικό να συμμετέχει στην αναχαίτιση των πυραύλων του Ιράν. Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσουν την υποστήριξη του Ισραήλ.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ αμύνθηκε αποτελεσματικά.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια ασφαλείς.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ απάντησε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις από την επίθεση.

Πάντως όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί ορισμένοι πύραυλοι προσγειώθηκαν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Οκτώ είναι οι νεκροί από την τρομοκρατική επίεθση στο Τελ Αβίβ σύμφωνα με το CNN.

Η άνοδος του πετρελαίου περιορίζεται στο 3% από το αρχικό 5%.

Εν αντιθέσει με την επίθεση που είχε γίνει τον Απρίλιο ως απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού της Συρίας, το Ιράν φαίνεται ότι γίνεται αποκλειστικά με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι με drones και πυραύλους κρουζ, σύμφωνα με το bankingnews.gr

Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας και προστασίας των σημείων που έχουν στοχοθετηθεί μειώνεται σε μόλις 12 λέπτα, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι για να φτάσουν από το Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι κινητοποίησε 13.000 ομάδες έκτακτης ανάγκης για να αναπτυχθούν αμέσως σε όλο την επικράτεια του Ισραήλ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της
Magen David Adom, Eli Bin, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Tel Aviv.

Η MDA ανέφερε ότι από τις πτώσεις των πυραύλων στο Tel Aviv τραυματίστηκαν τρία άτομα.
Χτύπημα έπληξε επίσης ένα σπίτι στην Tel Sheva.

Πολλές άλλες πτώσεις καταγράφηκαν στο Tel Aviv, καθώς και σε Dimona, Nabatim, Hora, Hod Hasharon, Beer Sheva και Rishon Lezion.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, η ιρανική πυραυλική επίθεση δεν προκάλεσε απώλειες ανθρωπίνων ζωών...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, καθώς κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, η επίθεση είναι εξίσου μεγάλη ή και μεγαλύτερη από εκείνη του Απριλίου, όταν το Ιράν εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ επίθεση με περισσότερους από 300 πυραύλους και drones.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, οι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, καθώς κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ.
Νωρίτερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση από το Ιράν αναμενόταν να είναι ευρείας κλίμακας και κάλεσε τους πολίτες να καταφύγουν σε ασφαλή καταφύγια σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο ναύαρχος Daniel Hagari, σε τηλεοπτική ενημέρωση, επίσης δήλωσε ότι μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο την περιοχή του Τελ Αβίβ είχαν ως πηγή την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Hezbollah στο Λίβανο.

Όπως φαίνεται στον νέο χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, σχεδόν όλη η επικράτεια του Ισραήλ δέχεται επίθεση.
Γίνεται λόγος για «10 εκατομμύρια πολίτες που γίνονται στόχοι από ιρανικά βλήματα».

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν να αναχαιτίζονται πύραυλοι στον εναέριο χώρο της γειτονικής Ιορδανίας. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 400 πύραυλοι, σύμφωνα με το HellasJournal.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε νωρίτερα ότι η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους αναμενόταν «ευρεία» και κάλεσε τους πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Από την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε «πύραυλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Προς ολοκληρωτική κλιμάκωση οδεύει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Λευκό Οίκο περί επικείμενης πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

Ο IDF συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.


Tην ίδια ώρα το brent με αρχική άνοδο 5% στα στα 75,31 δολ και το crude 5,2% αντίστοιχα στα 71,70 δολ, την περιοριόρισε στο +3,7% και 3,8% αντίστοιχα, για να καταλήξει στις 21.30 στο +2,5%.

Η Πτώση στην Wall με τον S&P αρχικά στο - 1,15% στις 5695 μονάδες, περιορίζεται στο -0,6%.

συμβόλαια TTF έκλεισαν στα 39,2 ευρώ/MWh με τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου πάνω από τα 40 ευρώ.

Ανοδικά στο +0,9% κινείται ο χρυσός στα 2683 δολ/ουγγιά, ενώ θετική είναι και η πορεία για άλλα σημαντικά μέταλλα όπως η πλατίνα και ο χαλκός και το αλουμίνιο στα 2.635 δολ/τόνος

«Ο φόβος της μετάδοσης είναι πάντα αποσταθεροποιητικός», δήλωσε ο Κιθ Μπιουκάναν, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments, μιλώντας στο CNBC. «Πέρα, βέβαια, από τον πρωταρχικό αντίκτυπο στις ζωές, οι αγορές δέχονται άμεσο πλήγμα όταν υπάρχουν δυνάμεις που σχεδόν υπόσχονται κάποιο επίπεδο αποσταθεροποίησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης