Καμπανάκι και πακέτο ενεργειακών μέτρων ζητά η βιομηχανία - Χατζηδάκης: Φθηνότεροι από τον μέσο όρο της Ευρώπης

Καμπανάκι και πακέτο ενεργειακών μέτρων ζητά η βιομηχανία - Χατζηδάκης: Φθηνότεροι από τον μέσο όρο της Ευρώπης
Μόνο στο τέλος του 2023 η αύξηση του ενεργειακού κόστους ήταν 73% σύμφωνα με μελέτη του IOBE για την ΕΒΙΧΕ

Αυξημένη κατά 76% ήταν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία χαρτιού στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με τις αρχές του 2021 ενώ η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου την ίδια περίοδο έφθασε στο 112%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρισμού για την ελληνική βιομηχανία και ειδικά για τις 600 επιχειρήσεις του κλάδου παραγωγής χαρτιού αποτελεί το κύριο ζητούμενο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να διατηρηθεί η πορεία ανάπτυξης στην οποία έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κλάδος ζητεί μεταξύ άλλων:

-Ενίσχυση για την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας
-Εκσυγχρονισμό και απανθρακοποίηση ιδίως των βιομηχανιών του κλάδου με υψηλή ένταση ενέργειας.

-Εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
-Προτεραιότητα σε επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης

-Προσφορά διμερών συμβολαίων PPAs από ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές τιμές.
-Ενίσχυση των διασυνδέσεων και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να καταστεί στην πράξη αποτελεσματική και να οδηγεί σε μείωση του ενεργειακού κόστους.

-Σχήμα κρατικών ενισχύσεων σε βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας για την αντιστάθμιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, με την υιοθέτηση μιας τιμής στόχου όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδος (ΕΒΙΧΕ) που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι δαπάνες της Βιομηχανίας χάρτου για ενεργειακά αγαθά ανήλθαν σε σχεδόν 170 εκατ ευρώ το 2022 έναντι 83 εκατ ευρώ το 2021, ενώ η μεσοσταθμική άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου τη διετία 2021 – 2022 ήταν 56%. Έτσι το μερίδιο των δαπανών για ενέργεια στις συνολικές δαπάνες των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 6,2% το 2022 από 5,2% το 2021.


Χατζηδάκης: Κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης η τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σημείωσε ότι παρά τα θρυλούμενα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τη μέση τιμή στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται στη στρατηγική της κυβέρνησης να διασώσει τη ΔΕΗ, καθώς και να επενδύσει στην πράσινη μετάβαση και τις διεθνείς διασυνδέσεις. Πάντως ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι το κόστος της ενέργειας παραμένει σημαντικό βάρος για τις επιχειρήσεις και σημείωσε, ότι χρειάζεται επειγόντως ευρωπαϊκός συντονισμός για τη διασφάλιση καλύτερης λειτουργίας στην αγοράς ενέργειας και κατασκευή δικτύων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε, ότι παρά τα προβλήματα η ελληνική βιομηχανία χάρτου έχει δυναμική και προοπτική ανάπτυξης. Παρουσίασε δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις του κλάδου από 95 ευρώ/MWh το 2021, αυξήθηκε σε 145 ευρώ/MWh το 2022, αλλά μειώθηκε και πάλι σε και 125 ευρώ/MWh το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 επανήλθε στα επίπεδο του 2021 δηλαδή στα 96 ευρώ/MWh. Πάντως η κ. Σδούκου παραδέχθηκε ότι οι σημερινές τιμές απέχουν πολύ από τα 60-65 ευρώ/MWh που ήταν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος του χαρτιού έχει υψηλότερο μερίδιο δαπανών για ενεργειακά αγαθά στο σύνολο της μεταποίησης ενώ σε σύγκριση με επιλεγμένες χώρες της ΕΕ, το μερίδιο δαπανών της εγχώριας βιομηχανίας χάρτου είναι υψηλότερο από ό,τι στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και οριακά χαμηλότερο σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες χάρτου υπερδιπλασιάστηκε το 2022 και ανήλθε σε 17 εκατ. ευρώ έναντι 8,4 εκατ. ευρώ το 2021. Εξάλλου το 40% των δαπανών ενέργειας κατευθύνεται στο φυσικό αέριο, το 30% στην ηλεκτρική ενέργεια και το 19% σε ΑΠΕ και βιοκαύσιμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΧΕ Δημήτρη Θεοχάρη με δεδομένο το υφεσιακό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου μετά την μεγάλη εκτίναξη του τζίρου τους κατά την περίοδο της πανδημίας, υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με τη μελέτη για την ελληνική βιομηχανία χάρτου το 2024 ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2,2%, οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (+2,1%). Ωστόσο ο υπερδιπλασιασμός του ενεργειακού κόστους έχει πλήξει τις επιχειρήσεις του κλάδου καθώς η Sonoco Ελλάς Α.Ε., μέλος της ΕΒΙΧΕ, ανακοίνωσε παύση της λειτουργίας των δύο εργοστασίων της στην Ελλάδα, λόγω και του υψηλού κόστους ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης