Περιβάλλον

Η Ιταλία ζητά την αναστολή της Πράσινής Συμφωνίας της ΕΕ (Montel)

Η Ιταλία ζητά την αναστολή της Πράσινής Συμφωνίας της ΕΕ (Montel)
Ο Adolfo Urso είπε ότι η Ιταλία «θα ζητήσει την άμεση αναστολή των κανόνων της πράσινης συμφωνίας που οδήγησαν στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας»

Η Ιταλία θα ζητήσει από την ΕΕ να αναστείλει τους κανόνες μείωσης των εκπομπών για τη βιομηχανία ως απάντηση στους νέους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν εγείρει ανησυχίες για τη ζήτηση ενέργειας, δήλωσε αργά την Πέμπτη ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, όπως αναφέρει η Montel.

Oι αιτιάσεις της Ιταλίας

Ο Adolfo Urso είπε ότι η Ιταλία «θα ζητήσει την άμεση αναστολή των κανόνων της πράσινης συμφωνίας που οδήγησαν στην κατάρρευση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας».

Η πράσινη συμφωνία ξεκίνησε το 2019 και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες πολιτικής που θα βοηθήσουν το μπλοκ να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η κίνηση έγινε καθώς οι αγορές ενέργειας κατρακύλησαν την Πέμπτη εν μέσω ανησυχιών για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά το μπαράζ νέων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τιμές ενέργειας

Η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο TTF στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 5,3% στα 39,20 ευρώ/MWh χθες, ενώ στον άνθρακα, ο δείκτης αναφοράς EUA στις 25 Δεκεμβρίου υποχώρησε επίσης κατά 3,8% φθάνοντας στο χαμηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών στα 65,93 ευρώ/τόνο πριν διαμορφωθεί στα 66,6 ευρώ/τόνο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επέκρινε χθες τον αντίκτυπο της πράσινης συμφωνίας στον τομέα των αυτοματισμών στον ιταλικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RAI. Ανέφερε ότι η Ιταλία θα πιέσει για αλλαγές εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ενεργειακής πολιτικής, την οποία περιέγραψε ως «θέμα ανταγωνιστικότητας», αν και δεν απαίτησε πλήρη αναστολή.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές είπαν στην Montel ότι διαφωνούν με την κυβέρνηση.

Η αναστολή της πράσινης συμφωνίας

«Δεν νομίζω ότι η αναστολή ολόκληρης της πράσινης συμφωνίας θα ήταν ούτε εφικτή ούτε χρήσιμη», δήλωσε ο Carlo Stagnaro, διευθυντής ερευνών και μελετών στο Ινστιτούτο Bruno Leoni. «Ωστόσο, νομίζω ότι χρειάζεται μια βαθιά αναθεώρηση».

Είπε ότι οι πολυάριθμοι επιμέρους στόχοι και οι κανονισμοί της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ περιόρισαν την ευελιξία, αύξησαν το κόστος και απέτυχαν να λάβουν υπόψη τις εθνικές διαφορές στους πόρους.

Η αναστολή της στρατηγικής θα έθετε σε παύση το συνολικό σχέδιο δράσης της ΕΕ για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των στόχων μείωσης των εκπομπών και της καθαρής οδού μετάβασης.

«Το να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επιβραδύνουμε γίνεται πρώτα και κύρια ένα οικονομικό και στρατηγικό λάθος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία», δήλωσε η Andrea Barbabella, επικεφαλής ενέργειας και κλίματος στο ίδρυμα Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Ρώμη.

«Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε την προσέγγιση της πράσινης συμφωνίας, η οποία στην πραγματικότητα είναι αυτή που θα αγκαλιάσει η Κίνα, η οικονομική δύναμη που θα υπαγορεύσει τους κανόνες αυτής της νέας χιλιετίας».

Οι διαφορετικές εθνικές πολιτικές

Ο Francesco Sassi, ερευνητής στο think tank RIE, είπε ότι τα σχόλια της κυβέρνησης έδειξαν την ανάγκη «να γίνει διάκριση μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών ενεργειακών πολιτικών».

Η Ιταλία προηγουμένως είχε ζητήσει μια πιο «ρεαλιστική προσέγγιση» στην ενεργειακή μετάβαση. Η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο και αντιμετωπίζει υψηλότερο ενεργειακό κόστος από τη Γαλλία ή τη Γερμανία, καθιστώντας τις βιομηχανίες της ιδιαίτερα ευάλωτες σε πρόσθετες δασμολογικές πιέσεις.

Επίσης, αγωνίζεται να εξισορροπήσει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 με τις ανησυχίες για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης