
Οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την Πέμπτη περισσότερο χρόνο στους εαυτούς τους για να διαπραγματευτούν τις αλλαγές που απαλλάσσουν τις μικρότερες επιχειρήσεις από τους κανόνες υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, οι οποίοι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, την θέτουν σε μειονεκτική θέση.
Oι κανόνες για την βιωσιμότητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Φεβρουάριο νομικές αλλαγές που ονόμασε «Simplification Omnibus» και οι οποίες θα εξαιρούσαν χιλιάδες μικρότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τους κανόνες της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας.
Ήταν μια απάντηση στις καταγγελίες της βιομηχανίας της ΕΕ ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρόεδρος Τραμπ καταργεί τις κανονιστικές ρυθμίσεις και επιβάλλει δασμούς σε ξένα αγαθά.
Η πρόταση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Έτσι, για να αποφευχθεί η εφαρμογή ήδη συμφωνημένων νόμων πριν από την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, το Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη να καθυστερήσει κατά δύο χρόνια τους υφιστάμενους κανόνες υποβολής εκθέσεων για τις περισσότερες εταιρείες.
Τι σημαίνει η αναστολή της εφαρμογής;
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 500 υπαλλήλους και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «οντότητες δημοσίου συμφέροντος» δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της βιωσιμότητάς τους μέχρι το έτος 2027 - με τις εκθέσεις να πρέπει να υποβληθούν το 2028. Οι περισσότερες μεγαλύτερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν φέτος τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων.
Το Κοινοβούλιο συμφώνησε επίσης την Πέμπτη να καθυστερήσει κατά ένα έτος την εφαρμογή του νόμου της ΕΕ για την αλυσίδα εφοδιασμού. Η εν λόγω πολιτική ως αποτέλεσμα δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2028.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει στις καθυστερήσεις, αλλά πρέπει να δώσουν την τελική επίσημη έγκρισή τους τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η τελική ψηφοφορία είναι μια τυπική διαδικασία που αναμένεται να περάσει.
Οι τελικές αποφάσεις
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις μεγαλύτερες προτεινόμενες αλλαγές στους νόμους. Αυτές περιλαμβάνουν την εξαίρεση περίπου του 80% των εταιρειών που αρχικά καλύπτονταν από τους κανόνες για την πράσινη υποβολή εκθέσεων, εφαρμόζοντάς τους μόνο σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους.
Η ΕΕ θέλει επίσης να αλλάξει τον νόμο περί δέουσας επιμέλειας, ώστε οι εταιρείες να πρέπει να αξιολογούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μία φορά κάθε πέντε χρόνια, αντί για κάθε χρόνο.
Αν και υποστηρίζεται από τη βιομηχανία, η προσπάθεια απλούστευσης έχει προκαλέσει επικρίσεις από ορισμένους επενδυτές, αριστερούς νομοθέτες και ακτιβιστές, οι οποίοι δήλωσαν ότι το πρώτο κύμα συγκεντρωτικών προτάσεων θα απονεύρωνε την εταιρική λογοδοσία και ότι τέτοιες ταχείες αλλαγές σε πρόσφατα συμφωνημένους νόμους δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον.
www.worldenergynews.gr