Περιβάλλον

Στη Γιούτα δοκιμάζεται άμεση επαναχρησιμοποίηση του πόσιμου νερού (Aqua Tech)

Στη Γιούτα δοκιμάζεται άμεση επαναχρησιμοποίηση του πόσιμου νερού (Aqua Tech)
Η πολιτεία της Γιούτα μόλις βγήκε από μια ξηρασία δύο δεκαετιών που σηματοδότησε την πιο ξηρή περίοδο στην ιστορία της πολιτείας εδώ και εκατοντάδες χρόνια

Η άμεση επαναχρησιμοποίηση πόσιμου νερού είναι πιο κοντά στο να γίνει καθημερινή πραγματικότητα στη Γιούτα των ΗΠΑ, αφού η πρωτοποριακή εγκατάσταση επίδειξης Pure SoJo Direct Potable Reuse (DPR) στην πόλη της Νότιας Ιορδανίας ανακηρύχθηκε νικητής του Βραβείου Αριστείας στη Δράση της Ένωσης WateReuse 2025.

Η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές νερού

Η πολιτεία της Γιούτα μόλις βγήκε από μια ξηρασία δύο δεκαετιών που σηματοδότησε την πιο ξηρή περίοδο στην ιστορία της πολιτείας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτή η περίοδος ξηρασίας συνέπεσε με περιόδους υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων, κλιματικής αλλαγής και ανταγωνιστικών αξιώσεων χρήσης εντός του κράτους.

Η εμβληματική Great Salt Lake της πολιτείας βοήθησε να ρίξει φως στα ζητήματα λειψυδρίας. Από το 2022, μια ομάδα εργασίας που αποτελείται από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς και κρατικούς φορείς έχει καταφέρει να ανακόψει την παρακμή που οδήγησε σε έως και 60 τοις εκατό του βυθού της λίμνης εκτεθειμένο και ξηρό.

Ενώ τα επίπεδα στη λίμνη έχουν βελτιωθεί και οι συνθήκες ξηρασίας έχουν χαλαρώσει, είναι σαφές ότι η διαχείριση των υδάτων θα είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας και των κατοίκων, θα ικανοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Η λύση Pure SoJo από την Carollo

Η εγκατάσταση Pure SoJo σχεδιάστηκε από μηχανικούς από την Carollo, μια περιβαλλοντική εταιρεία μηχανικών από τη Νότια Ιορδανία, που ειδικεύεται στα λύματα. Η εγκατάσταση Pure SoJo χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα προηγμένης επεξεργασίας με βάση τον άνθρακα για τη μετατροπή των λυμάτων σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας μέσω πολλαπλών σταδίων καθαρισμού.

Αυτή η βιώσιμη προσέγγιση πληροί ή υπερβαίνει όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, ενώ εξαλείφει την ανάγκη για διάθεση άλμης που σχετίζεται με τα παραδοσιακά συστήματα αντίστροφης όσμωσης. Επί του παρόντος, η πρώτη εγκατάσταση άμεσης επαναχρησιμοποίησης πόσιμου στη Γιούτα είναι μόνο για σκοπούς επίδειξης και όλο το καθαρό νερό επιστρέφεται στη μονάδα αποχέτευσης.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων της Νότιας Ιορδανίας, Raymond Garrison, δήλωσε στα ΜΜΕ: "Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στη Γιούτα. Ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στις ΗΠΑ, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις νερού."

Η αλλαγή των αντιλήψεων πριν από την κλιμάκωση

Η εγκατάσταση επίδειξης είναι επί του παρόντος ανοιχτή για δημόσιες περιηγήσεις και δοκιμές γεύσης, συμβάλλοντας στην άρση ορισμένων από τα πολιτιστικά και κοινωνικά εμπόδια που είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την απορρόφηση ή το νερό DPR αλλού και επηρεάζουν την αλλαγή συμπεριφοράς που θα οδηγήσει σε ευρεία αποδοχή και υιοθέτηση.

Η Carollo εργάζεται επί του παρόντος με τη Νότια Ιορδανία για να κατανοήσει πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια εγκατάσταση πλήρους κλίμακας.

Ο διευθυντής του έργου Carollo Stetson Bassett είπε στα μέσα ενημέρωσης: "Αυτή η αξιόλογη αναγνώριση μιλάει πολύ για την ακλόνητη αφοσίωση της Γιούτα στη βιώσιμη διαχείριση του νερού και στη δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με εναλλακτικές παροχές νερού. Υπογραμμίζει τη δέσμευση της Carollo να παρέχει καινοτόμες λύσεις που εξυπηρετούν τις κοινότητες και διατηρούν τους βασικούς φυσικούς μας πόρους."

Η επαναχρησιμοποίηση του νερού

Μετά από δύο δεκαετίες έντονης ξηρασίας και με εξαντλημένες πηγές νερού ή υπό πίεση, το έργο επιδεικνύει μια δυνητικά σημαντική πρόσθετη πηγή νερού τόσο για τη Νότια Ιορδανία όσο και για την ευρύτερη πολιτεία.

Το επεξεργασμένο και καθαρισμένο νερό αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις: την αύξηση της ζήτησης νερού και την ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση του νερού και αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

.www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης