
Οι πλημμύρες σκότωσαν, σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 335 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024 και επηρέασαν περισσότερους από 410.000, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus
Η Ευρώπη αντιμετώπισε τις πιο εκτεταμένες πλημμύρες πέρυσι από το 2013, με το 30% του δικτύου ποταμών της ηπείρου να έχει πληγεί από σημαντικές πλημμύρες, δήλωσαν επιστήμονες την Τρίτη, καθώς η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα συνέχισε να προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Oι συνέπειες των πλημμυρών
Οι πλημμύρες σκότωσαν, σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 335 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024 και επηρέασαν περισσότερους από 410.000, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε κοινή έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης.
Η Δυτική Ευρώπη επλήγη περισσότερο, με το 2024 να κατατάσσεται μεταξύ των δέκα πιο υγρών ετών της περιοχής σε ρεκόρ που χρονολογούνται από το 1950. Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες είναι τα πιο δαπανηρά ακραία καιρικά φαινόμενα της Ευρώπης, προκαλώντας ζημιές που ξεπερνούν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.
Παγκοσμίως, το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά στον κόσμο από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ, καθώς και η θερμότερη για την Ευρώπη - την ήπειρο του πλανήτη με τη μεγαλύτερη υπερθέρμανση. Ο πλανήτης είναι τώρα περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.
«Κάθε επιπλέον κλάσμα ενός βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας έχει σημασία γιατί εντείνει τους κινδύνους για τη ζωή μας, τις οικονομίες και τον πλανήτη», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του WMO, Celeste Saulo.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες
Η έκθεση σημείωσε φωτεινά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν ένα ρεκόρ 45% της ενέργειας της Ευρώπης το 2024, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εκπονήσει σχέδια για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Όμως ακραίες καιρικές συνθήκες καταγράφηκαν σε όλη την ήπειρο. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είχε το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί, συνολικά 13 ημέρες, ενώ οι παγετώνες της Σκανδιναβίας συρρικνώθηκαν με τους υψηλότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί και το θερμικό στρες αυξήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο.
Μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης επλήγη από την έλλειψη βροχών και την ξηρασία, ενώ οι πλημμύρες κατέστρεψαν τη δυτική Ευρώπη. Σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού δικτύου ποταμών της Ευρώπης ξεπέρασε ένα «υψηλό» όριο πλημμύρας, ενώ το 12% ξεπέρασε τα «σοβαρά» επίπεδα πλημμύρας το 2024.
Οι ζημίες από τις πλημμύρες
Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια στα τέλη Οκτωβρίου ευθύνονται για τις περισσότερες από τις χαμένες ζωές και τις οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από τις πλημμύρες, με 232 ανθρώπους να σκοτωθούν στην καταστροφή. Η καταιγίδα Μπόρις τον Σεπτέμβριο έριξε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κεντρική Ευρώπη σε χώρες, όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία και η Σλοβακία.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει πιο πιθανές τέτοιες βροχοπτώσεις, επειδή μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει περισσότερο νερό, οδηγώντας σε έντονες βροχοπτώσεις. Οι ατμοσφαιρικοί υδρατμοί έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το 2024.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πλημμύρες περιλαμβάνουν τη διαχείριση ποταμών και τον πολεοδομικό σχεδιασμό που καθορίζει εάν τα σπίτια και οι υποδομές κατασκευάζονται σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες.
www.worldenergynews.gr