
Τι θα γινόταν αν το τέλος της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης δεν απαιτούσε περίπλοκες θεωρίες, μηχανήματα και εξοπλισμό, αλλά απλώς καινοτόμα υλικά που δημιουργήθηκαν σε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο;
Μια νέα τεχνολογία για το διοξείδιο του άνθρακα
Σύμφωνα με το Northwestern University, οι ερευνητές και οι επιστήμονές τους δημιουργήσαν μια πιθανή καινοτόμο τεχνολογία που μπορεί να εξάγει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα και το έχουν αποδείξει με πολλά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πετύχει αυτή την ιδέα. Θα μπορούσε να είναι το τέλος της ρύπανσης της Γης. Αυτό θέλει να ακούσει ο κόσμος γιατί υπόσχεται κάτι υπέροχο στον ενεργειακό τομέα.
Η πολιτεία του Ιλινόις αποκάλυψε τέσσερα «θαυματουργά» υλικά. Με την υποστήριξη και την υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας, στόχος είναι ο καθαρισμός του αέρα. Αν και τα περισσότερα μέρη του κόσμου έχουν καταφέρει και εξακολουθούν να καταφέρνουν να αναπτύσσουν και να κατασκευάζουν διάφορα εργαλεία και πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη μείωση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το CO₂ που έχει συσσωρευτεί με τα χρόνια και πρέπει να αφαιρεθεί.
Τα τέσσερα νέα υλικά
Τα τέσσερα «θαυματουργά» υλικά ανήκουν σε μια οικογένεια που ονομάζεται μεταλλο-οργανικά πλαίσια (MOFs) που δημιουργήθηκαν από έναν καθηγητή που ονομάζεται Omar Farha και την ομάδα του στο Northwestern. Όταν βλέπετε τα MOF, δεν φαίνονται αισθητικά ευχάριστα, αλλά είναι αποτελεσματικά και είναι γνωστό ότι μπορούν να συλλάβουν αέριο και διοξείδιο του άνθρακα και αυτό σηματοδοτεί την υπερδύναμή τους ως συμβολή στη μείωση των τοξινών από τον αέρα.
Ένα απλό παράδειγμα θα ήταν το παραδοσιακό σφουγγάρι που απορροφά νερό. Ωστόσο, αυτό απορροφά CO2 και όχι νερό. Έχουν φροντίσει ώστε το νερό να μην απορροφάται, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της υγείας και της καθαριότητας στο περιβάλλον. Ξεχωρίζουν γιατί δεν χρειάζονται πολλή ενέργεια για να αναγεννηθούν, που σημαίνει ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς να ανησυχούν για τα ενεργειακά έξοδα.
Σύμφωνα με το Northwestern Now, η καταπολέμηση του διοξειδίου του άνθρακα δεν εξαλείφει εντελώς το γεγονός ότι οι τοξίνες θα εξακολουθούν να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Επομένως, η διερεύνηση οικονομικά αποδοτικών υλικών που μπορούν να συλλάβουν όλες τις τοξίνες στην ατμόσφαιρα μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση των εκπομπών από μετατοπισμένες βιομηχανίες όπως η γεωργία και η αεροπορία, όπου οι εκπομπές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν και να μετρηθούν.
Το πράσινο Ιλινόις
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι το Ιλινόις είναι ήδη σταθερό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει ισχυρότερη πυρηνική ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας τη διαδικασία σύλληψης που τροφοδοτείται από πυρηνική ενέργεια μια δελεαστική και αξιόπιστη πηγή ενέργειας μηδενικού άνθρακα, αναφέρει το Northwestern Now. Το Ιλινόις βρίσκεται σε μοναδική θέση για να παίξει αυτό το ρόλο.
Η πολιτεία του Ιλινόις είναι το ιδανικό πεδίο δοκιμών για πρόσκρουση μεγάλης κλίμακας, καθώς περιέχει πολυάριθμους σημαντικούς εκπομπούς και εκτεταμένους γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι εξαιρετικοί για την αποθήκευση του δεσμευμένου άνθρακα στο έδαφος. Εάν αυτός ο κόμβος Midwestern είναι αποτελεσματικός, μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ επιστήμης και πολιτικής και να χρησιμεύσει ως παγκόσμιο μοντέλο για την απομάκρυνση του άνθρακα, λέει το Northwestern Now.
Η έναρξη της υλοποίησης
Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να μας ενθουσιάσει και να μας κάνει να τη δούμε ως ολοκληρωμένη υλοποίηση. Ωστόσο, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι η δέσμευση CO₂ δεν είναι το σχέδιο. Είναι κάτι που εξετάζεται ακόμα και οι ερευνητές θέλουν να δουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό ως παγκόσμια κοινότητα να σταματήσουμε να μολύνουμε τον αέρα μειώνοντας τα ορυκτά καύσιμα και χρησιμοποιώντας άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια. Ο απόφοιτος διδακτορικού διδάκτορα της Σχολής Μηχανικών McCormick, Benjamin Shindel, δήλωσε: «Η δέσμευση άνθρακα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια ως πεδίο». Θα γίνει φθηνότερο και καλύτερο μόλις κατακτήσουν την τεχνολογία για την παραγωγή του.
www.worldenergynews.gr