
Η Volkswagen, η Stellantis και 13 άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικά ένα πρόστιμο αξίας 458 εκατομμυρίων ευρώ από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ την Τρίτη για συμμετοχή σε καρτέλ ανακύκλωσης οχημάτων.
Το καρτέλ της ανακύκλωσης οχημάτων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έλεγξε τις εταιρίες πριν από τρία χρόνια, και είπε ότι το καρτέλ, το οποίο αφορούσε τα οχήματα που βρίσκονταν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, έλαβε χώρα από τον Μάιο του 2002 έως τον Σεπτέμβριο του 2017, με την ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών ACEA να διοργανώνει συναντήσεις και επαφές μεταξύ των εταιρειών.
Η ανακύκλωση οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους είναι όταν τα αυτοκίνητα αποσυναρμολογούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για ανακύκλωση και απόρριψη όταν δεν είναι πλέον κατάλληλα για χρήση.
Η εποπτική αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ είπε ότι οι εταιρείες συμφώνησαν να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη διαφήμιση του βαθμού στον οποίο τα αυτοκίνητά τους θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και συμφώνησαν να σιωπήσουν για το πόσα ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται στα νέα αυτοκίνητα.
Συμφώνησαν επίσης να μην πληρώσουν τους αποσυναρμολογητές αυτοκινήτων για την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναλαμβάνουν το κόστος ανακύκλωσης τέτοιων οχημάτων, εάν χρειαστεί, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να απορρίπτουν τα αυτοκίνητα δωρεάν με έναν αποσυναρμολογητή.
Οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού
«Δεν θα ανεχτούμε καρτέλ οποιουδήποτε είδους, και αυτό περιλαμβάνει εκείνα που καταστέλλουν την ευαισθητοποίηση των πελατών και τη ζήτηση για πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα», δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ Teresa Ribera σε δήλωση.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο της Volkswagen ήταν 127,69 εκατ. ευρώ, και ακολουθείται από την Stellantis με συνολικά 99,5 εκατ. ευρώ, τη Renault-Nissan με πρόστιμο στα 81,46 εκατ. ευρώ και τη Ford στα 4 εκατ. ευρώ.
Άλλα μέλη του καρτέλ που τιμωρήθηκαν ήταν η Toyota, η Mitsubishi, η Honda η Hyundai, η Jaguar Land Rover, η Suzuki και η Volvo, ενώ η Mercedes-Benz απέφυγε το πρόστιμο αφού φαίνεται να ειδοποίησε την ΕΕ για το καρτέλ.
Στην ACEA επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ.
Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραδέχτηκαν την παράνομη πράξη με αντάλλαγμα μείωση των προστίμων τους κατά 10%.
Σε δήλωση της Stellantis αναφέρεται ότι η εταιρεία αναγνώρισε την απόφαση του φορέα ανταγωνισμού της ΕΕ, έχοντας συνεργαστεί μαζί του καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας.
Είχαν ήδη γίνει προβλέψεις για το πρόστιμο και αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα πλήρους χρήσης 2024 της εταιρείας, πρόσθεσε η αυτοκινητοβιομηχανία.
www.worldenergynews.gr