Σδούκου: Μπαταρίες με πρόγραμμα επιδοτήσεων 100 εκατ ευρώ για τις ενεργοβόρες

Σδούκου: Μπαταρίες με πρόγραμμα επιδοτήσεων 100 εκατ ευρώ για τις ενεργοβόρες
Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης - Εκτός ΕΧΕ τα PPA ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Πρόγραμμα επιδότησης σε ενεργοβόρες βιομηχανίες για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την μείωση του ενεργειακού κόστους. Το πρόγραμμα σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μπαταρίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να αποθηκεύουν ενέργεια τις ώρες που οι τιμές ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά είναι χαμηλές για να την χρησιμοποιήσουν τις βραδινές ώρες που οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος ρεύματος.

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους επανήλθε δριμύτερο για την ενεργοβόρα βιομηχανία με την εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης τη θερινή περίοδο, εξέλιξη που ανέδειξε και τα δομικά προβλήματα του μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και με τις νέες αυτές διαστάσεις θα τεθεί επί τάπητος από την ΕΒΙΚΕΝ στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης.

Τι ζητά η ΕΒΙΚΕΝ για τα PPA

Η πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ αναμένεται να θέσει όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος, από το ΕΤΜΕΑΡ και την αντιστάθμιση μέχρι την απόκριση ζήτησης και τα PPAs , με αίτημα σε ότι αφορά τα PPAs να μην περνάει η ενέργεια των διμερών συμβάσεων μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η ΕΒΙΚΕΝ αναμένεται να ζητήσει μέτρα άμεσης ενίσχυσης της βιομηχανίας κατά το μοντέλο που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Σύμμαχο σε αυτή τη φάση έχει η βιομηχανία την Έκθεση Ντράγκι η οποία φιλοξενεί ένα ολόκληρο κεφάλαια για τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές ενέργειας.

Όπως τονίζει παρόλο που οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά από την κορύφωση, οι επιχειρήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 2-3 φορές υψηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνονται είναι 4-5 φορές πιο πάνω.

Τα στοιχεία συνηγορούν πλήρως στην εκτίμηση που έκανε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΕ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος . «Το ενεργειακό κόστος, τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας» είπε. Για την εγχώρια βιομηχανία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού καλείται να πληρώσει πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας ακόμη και από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης