Ember: Πάνω από το 1/3 των χωρών του ΟΟΣΑ είναι απαλλαγμένες από τον άνθρακα

Ember: Πάνω από το 1/3 των χωρών του ΟΟΣΑ είναι απαλλαγμένες από τον άνθρακα
Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει τώρα μόλις το 17% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ
Το χθεσινό σφράγισμα και της τελευταίας μονάδας καύσης άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η θετική είδηση που σήμανε ότι πάνω από το 1/3 των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι πλέον απαλλαγμένες από τον άνθρακα, όπως δήλωσε σήμερα (01/10) το think tank Ember.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή στην ενεργειακή του μετάβαση, κλείνοντας τον τελευταίο εναπομείναντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα», δήλωσε η Ember, σχετικά με το κλείσιμο του σταθμού 2 GW Ratcliffe-on-Soar στο Nottinghamshire της Αγγλίας.

«Το κλείσιμο της εν λόγω μονάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι πάνω από το 1/3 των χωρών του ΟΟΣΑ είναι πλέον απαλλαγμένες από τον άνθρακα, ενώ τα 3/4 αναμένεται να καταργήσουν τον άνθρακα ως καύσιμο μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώσει τόσο τις εκπομπές όσο και το κόστος στην ενέργεια, ανέφερε η Ember, προσθέτοντας ακόμα ότι η γρήγορη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα από το 2012 έχει αποφύγει 880 εκατ. τόνους σε εκπομπές, ποσότητα που ισοδυναμεί με υπερδιπλάσιες συνολικές εκπομπές σε όλη την παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023.

«Η Ember υπολογίζει ότι η αντικατάσταση του άνθρακα από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια έφερε ελάφρυνση της βρετανικής οικονομίας κατά περίπου 2,9 δισ. λίρες», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Παγκόσμια τάση

Η Ember σημείωσε ότι η εγκατάλειψη του άνθρακα από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης.

«Η παραγωγή άνθρακα στις χώρες του ΟΟΣΑ κορυφώθηκε το 2007 και πέρυσι έφτασε για πρώτη φορά στο μισό του τότε επιπέδου», δήλωσε το think tank, επικαλούμενο τις δικές του εκτιμήσεις.

«Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει τώρα μόλις το 17% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ, από 36% στην κορύφωσή του το 2007», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ταχεία αύξηση της ηλιακής και αιολικής ισχύος ήταν υπεύθυνη για το 87% της μείωσης του άνθρακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει σε ένα πλήρως απεξαρτημένο από τον άνθρακα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Παρά το κλείσιμο του εργοστασίου Ratcliffe-on-Soar, η κατάσταση του εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου με ηλεκτρική ενέργεια παραμένει «υγιής», δήλωσαν αναλυτές στο Montel τον περασμένο μήνα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης