Παγώνουν μεγάλα έργα πράσινου υδρογόνου στην Αυστραλία (reneweconomy)

Παγώνουν μεγάλα έργα πράσινου υδρογόνου στην Αυστραλία (reneweconomy)

Μεγάλες εταιρείες απέσυραν σχετικά σχέδια τα οποία θεωρούν ότι δεν είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα απαλλαγής από τον άνθρακα - Κατηγορείται η κυβέρνηση για έλλειψη στήριξης

 

Πάνε πίσω… ή αναβάλλονται τα σχέδια για έργα πράσινου υδρογόνου στην Αυστραλία; Δύσκολα θα απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα, παρότι κάποιοι μπορούν να πουν «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Πάντως η ουσία είναι ότι άλλο ένα μεγάλο έργο πράσινου υδρογόνου στη χώρα της Ωκεανίας έχει «κονσερβοποιηθεί» από τους κατασκευαστές του.

Σύμφωνα με το reneweconomy.com.au, πρόκειται για επένδυση στη Δυτική Αυστραλία που θα απαιτούσε έως και 12 γιγαβάτ (GW) νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος.

Το έργο HyEnergy στην περιοχή Gascoyne κοντά στο Carnarvon (βόρεια του Περθ), είχε προταθεί από την εισηγμένη εταιρεία Province Resources ως μέρος μιας σειράς από τεράστιες προτάσεις κλίμακας πολλών γιγαβάτ που στόχευαν στις αυξανόμενες ευκαιρίες στο πράσινο υδρογόνο.

ΧΑΡΤΗΣ_ΣΧΕΔΙΟΥ_ΓΙΑ_ΕΡΓΟ_ΠΡΑΣΙΝΟΥ_ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ_ΣΤΗΝ_ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.jpg
Πάγωμα… έργου με κυβερνητική ευθύνη

Η επαρχία προωθεί τα σχέδιά της εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το έργο (ακόμα πολύ στα αρχικά στάδια σχεδιασμού) έχει παγώσει…, κατηγορώντας την έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης για την απόφαση.

«Λόγω του υπερβολικού χρόνου που χρειάστηκε από την πολιτειακή κυβέρνηση για να εξετάσει την κατάλληλη κατοχή για το έργο HyEnergy, η αρχική ευκαιρία για την προώθησή του έχει χαθεί.

Αυτές οι χρονικές καθυστερήσεις έχουν μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο και, τελικά, σε πολλές εταιρείες που αναβάλλουν τα σχέδιά τους να αναπτύξουν τα έργα τους για πράσινη ενέργεια», ανέφερε η Province.

 

Προβληματικά έργα τέτοιου είδους

Στην πραγματικότητα, το έργο HyEnergy δεν είχε λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά προέβλεπε 6,8 GW αιολικής και 5,2 GW ηλιακής ενέργειας, μαζί με το λιμάνι, αποθήκευση μπαταρίας, ηλεκτρόλυση και άλλες εγκαταστάσεις.

Το έργο είχε υποβάλει λεπτομερή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην κρατική Αρχή προστασίας του περιβάλλοντος και η εταιρεία θα βασιζόταν σε άλλους επενδυτές για την παροχή του κεφαλαίου.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλά τέτοια έργα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται από εταιρείες πιο ισχυρές, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν τη σταδιακή αποδοχή ότι το πράσινο υδρογόνο δεν θα είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές (σίγουρα όχι στους στόλους αυτοκινήτων), στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλους βασικούς τομείς. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό σε ορισμένες βιομηχανίες που είναι δύσκολο να υποχωρήσουν.

Μετά βίας έχει δεσμευτεί ή τεθεί σε λειτουργία αρκετή νέα δυναμικότητα για να αντικαταστήσει το αναμενόμενο κλείσιμο παλαιωμένων γεννητριών με καύση άνθρακα και αερίου, πόσο μάλλον η νέα χωρητικότητα που απαιτείται για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων ηλεκτρόλυσης υδρογόνου.

 

Εταιρείες που απέσυραν τα σχέδιά τους

Η Woodside η οποία εξέταζε ένα έργο στην Τασμανία, απέσυρε αυτήν την αίτηση νωρίτερα αυτό το μήνα, επικαλούμενη την έλλειψη νέας ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Fortescue Metals (η πιο φιλόδοξη εταιρεία ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου του Andrew Forrest), έχει επίσης αναβάλει το χρονοδιάγραμμα των φιλόδοξων σχεδίων της να παράγει 15 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, αν και εξακολουθεί να πιστεύει στην τεχνολογία και στο μελλοντικό της ρόλο στη μείωση των εκπομπών. Ισχυρίζεται ότι η αγορά είναι «κολλημένη στο κενό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης