Απόσυρση-βόμβα Equinor και Iberdrola από υπεράκτια αιολικά - Ασύμφορο το κόστος (Reuters)

Απόσυρση-βόμβα Equinor και Iberdrola από υπεράκτια αιολικά - Ασύμφορο το κόστος (Reuters)
Η νορβηγική Equinor και η ισπανική Iberdrola επανεξετάζουν τις κινήσεις τους στο παγκόσμιο ταμπλό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί στοχεύουν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους σε ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές χώρες, καθώς αλλάζουν οι στρατηγικές προτεραιότητές τους.

Ο επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Equinor, Paal Eitrheim, δήλωσε στο Reuters ότι η νορβηγική εταιρεία εγκαταλείπει τα σχέδια για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ισπανία και την Πορτογαλία και αποσύρεται από το Βιετνάμ. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λόγω της ανάγκης της εταιρείας να ελέγξει τις δαπάνες της, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο Eitrheim δήλωσε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων γίνεται όλο και πιο δαπανηρή και πιστεύει ότι τα έργα αυτά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν σε αρκετές αγορές παγκοσμίως.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι η Equinor ενδέχεται να αποσυρθεί από περισσότερες αγορές το επόμενο διάστημα.

Για την ιστορία, η Equinor ήταν από τις πρώτες εταιρείες που είχαν μπει στην αγορά πλωτών υπεράκτιων αιολικών στην Ισπανία.

Το 2022, η εταιρεία συνεργάστηκε με την ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Naturgy Energy Group SA για να προετοιμαστεί για τη δημοπρασία πλωτών αιολικών της Ισπανίας με ένα έργο 200 MW στα ανοικτά των Καναρίων Νήσων.

Η Equinor ήλπιζε επίσης να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά έργα στο Βιετνάμ και ενδεχομένως έργα υδρογόνου, αμμωνίας και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Όπως ανέφερε το Reuters, η εταιρεία αποφάσισε όχι μόνο να εγκαταλείψει τον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Βιετνάμ, αλλά και να κλείσει το γραφείο της στο Ανόι και να αποχωρήσει εντελώς από τη χώρα.

Για την Iberdrola

Το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, ανέφερε πριν λίγες μέρες ότι η Iberdrola σκοπεύει να κλείσει τα υποκαταστήματά της τόσο στο Βιετνάμ όσο και στην Ταϊβάν και να πουλήσει τις δραστηριότητές της εκεί ώστε να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερες αγορές.

Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει έναν αγωγό 550 MW στο Βιετνάμ, που αποτελείται από πέντε χερσαία αιολικά και ένα πλωτό ηλιακό έργο, που αποκτήθηκαν το 2021.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Iberdrola αναπτύσσει 1 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ταϊβάν.

Εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά.

Το Bloomberg εικάζει ότι η αποχώρηση της Iberdrola από τις χώρες αυτές είναι σε συμφωνία με τη στρατηγική της να δαπανήσει περισσότερα στην επιχείρηση δικτύων σε βασικές αγορές, όπως αποδεικνύεται από τις προσφορές της για την Avangrid Inc στις ΗΠΑ και τον διαχειριστή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Electricity North West (ENW) στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας και το κόστος των επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά είναι ασύμφορο.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία κοινής ωφέλειας, οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την περίοδο προγραμματισμού 2024-2026 θα περιοριστούν σε έργα που είναι ήδη υπό κατασκευή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης