Τελευταία Νέα

Η ΕΕ πρέπει να υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητά της σε ΑΠΕ έως το 2030

Η ΕΕ πρέπει να υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητά της σε ΑΠΕ έως το 2030

Οι περιοχές που είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (euractiv)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χρειάζεται να υπερδιπλασιάσει την ικανότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030.

Με άφθονο διαθέσιμο χώρο, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να διασφαλιστεί ότι τα έργα αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη για τις κοινότητες και τη φύση, σύμφωνα με το euractiv.com.

Καθώς η ΕΕ προχωρά το σχέδιό της RePowerEU (πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030 ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022), τα κράτη - μέλη πρέπει να προσδιορίσουν ζώνες για ταχεία ανάπτυξη ΑΠΕ.

Για να επιτύχει τους στόχους του σχεδίου, η ΕΕ πρέπει να υπερδιπλασιάσει την τρέχουσα δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

 

Πολύ μικρή έκταση της ΕΕ χρειάζεται για ΑΠΕ

Βάσει έρευνας μόνο το 2,2% της συνολικής γης της ΕΕ χρειάζεται για να επιτευχθεί μια Ευρώπη 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακόμη και αν συνυπολογιστούν αυστηρά κριτήρια για τη γεωργία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, το 5,2% της γης του μπλοκ παραμένει κατάλληλο για τέτοια έργα. Αυτό περιλαμβάνει περιοχές που μπορούν να θεωρηθούν ως «ζώνες χωρίς μυαλό»: χώροι ιδανικοί για ταχεία ηλιακή ανάπτυξη.

Μια ανάλυση των μελετών σχετικά με την ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών σε αυτές τις «απρόσμενες ζώνες» (στέγες, τεχνητά υδάτινα σώματα, πρώην τοποθεσίες άνθρακα, αγροβολταϊκά και υποδομές σιδηροδρόμων και μεταφορών), δείχνει ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πάνω από 2000 GW ηλιακής ισχύος, πολύ μεγαλύτερη τα 347 GW που απαιτούνται μέχρι το 2030.

Επιπλέον, η προσεκτική ανάπτυξη αυτών των περιοχών μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις των καλλιεργειών, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα στην ξηρασία και παρέχοντας οικονομικά προσιτή ενέργεια για τις κοινότητες.

Αυτό δείχνει ότι η πραγματική πρόκληση δεν είναι η εύρεση χώρου, αλλά η ανάπτυξη τοπικών ενεργειακών λύσεων γρήγορα και με τρόπους που εξασφαλίζουν πρόσθετα οφέλη για τις κοινότητες και τη φύση.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Το ηλιακό πάρκο Andévalo στη νότια Ισπανία. Χτισμένο σε άγονη γη ακατάλληλη για τη γεωργία, πληρούσε αυστηρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας μέσω των 162 κυψελών που παρέχουν πλέον εισόδημα στον τοπικό σύλλογο γυναικών.

Τα Αγροβολταϊκά είναι ένα άλλο φωτεινό σημείο. Συνδυάζοντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με γεωργικές πρακτικές, τα αγροτικά τοπία μπορούν να μετατραπούν σε ζώνες διπλής χρήσης που καταπολεμούν το θερμικό στρες και βελτιώνουν την απόδοση του νερού ενώ παράγουν καθαρή ενέργεια. Αυτή η ισχύς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτόπου ή να πωληθεί στο δίκτυο.

Εάν εφαρμοστούν σε μόλις 1% της γεωργικής γης της ΕΕ, τα αγροβολταϊκά θα μπορούσαν να παράγουν έως και 944 GW ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλού, ο Ενεργειακός Κήπος του Λονδίνου απεικονίζει τις δυνατότητες των αστικών περιοχών. Από το 2011, αυτή η πρωτοβουλία μετατρέπει τους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε χώρους πρασίνου με ηλιακή ενέργεια. Πουλώντας ενέργεια, μπορεί να επανεπενδύσει τα έσοδα σε τοπικά προγράμματα, δείχνοντας πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της κοινοτικής ανάπτυξης.

Στην Αλβανία, μια πλωτή ηλιακή μονάδα στη δεξαμενή της Banja δείχνει πώς η ενσωμάτωση ηλιακής ενέργειας σε ανθρωπογενείς δεξαμενές μπορεί να αξιοποιήσει τον ανεκμετάλλευτο χώρο. Παράγοντας 3 GWh ετησίως, τα πάνελ συμβάλλουν επίσης στη μείωση της εξάτμισης. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε περιοχές όπου η λειψυδρία αποτελεί επιτακτική ανησυχία.

Ακόμη και τα εκτεταμένα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα της ηπείρου είναι μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας. Με πάνω από 200.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, η εγκατάσταση κάθετων διπλών ηλιακών συλλεκτών κατά μήκος αυτών των διαδρομών θα μπορούσε να προσθέσει 403 GW χωρητικότητας ενώ θα διπλασιαστεί ως ηχοφράγματα και θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα.


Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων απαιτεί ΑΠΕ  

Η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο παραμένει το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) απαιτεί την ενσωμάτωση των ΑΠΕ σε όλα τα νέα και ανακαινισμένα κτίρια, θέτοντας το έδαφος για ταχύτερες εγκαταστάσεις σε σπίτια, σχολεία και κοινοτικά κέντρα. Με περίπου 1,5 εκατομμύρια νέα κτίρια κατοικιών και 2,5 εκατομμύρια μεγάλες ανακαινίσεις στην ΕΕ ετησίως, η ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας σε αυτά τα έργα θα μπορούσε να προσθέσει 5,7 GW ετησίως.

Σε επίπεδο πόλης, ο νόμος περί ηλιακής ενέργειας του Βερολίνου (ορίζει τα νέα και τα υπάρχοντα κτίρια να εξοπλιστούν με ηλιακά φωτοβολταϊκά στην ταράτσα τους), αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για άλλες πόλεις.

Η ΕΕ έχει αρκετές κατάλληλες στέγες για να υποστηρίξει τουλάχιστον 500 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας.


Τι απαιτούν οι «ζώνες χωρίς μυαλό»

Οι δυνατότητες σε αυτές τις «χωρίς μυαλό ζώνες» είναι τεράστιες.

Η απελευθέρωσή τους όχι μόνο θα καταστρέψει το στόχο RePowerEU των 592 GW ηλιακής ισχύος έως το 2030, αλλά θα μπορούσε επίσης να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας και την κοινωνική και περιβαλλοντική φροντίδα δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Αυτό που χρειάζεται δεν είναι απλώς μια αλλαγή νοοτροπίας (όπου η εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε αυτές τις «ζώνες χωρίς μυαλό» γίνεται η προεπιλογή), αλλά και η σωστή ρυθμιστική και οικονομική υποστήριξη για την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με τρόπους που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις κοινότητες και φύση.

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Επιταχύνοντας την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτές τις «ζώνες χωρίς μυαλό», μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πορεία προς ένα καθαρότερο, δικαιότερο και πιο ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης