Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ταχύτατη η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Αυστραλία - Οι αντιδράσεις (reneweconomy)

Ταχύτατη η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Αυστραλία - Οι αντιδράσεις (reneweconomy)

Παρά τις ανησυχίες των κατοίκων, θα κατασκευαστεί ηλιακό πάρκο στα σύνορα μεταξύ της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Καμπέρα το οποίο αναμένεται να παράγει ενέργεια για περίπου 40.000 κατοικίες

Το κύμα εγκρίσεων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νέα Νότια Ουαλία (ΝΝΟ) συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα.

Αυτή τη φορά σειρά πήρε το 100MW Wallaroo Solar Farm και το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 45MW/90MWh, παρότι αντιδρούν οι κάτοικοι, οι ιδιοκτήτες γης και το Συμβούλιο της Κοιλάδας του Yass.

Σύμφωνα με το reneweconomy.com.au, το ηλιακό πάρκο που βρίσκεται νότια της αγροτικής περιοχής Wallaroo (δίπλα στα σύνορα μεταξύ της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, Καμπέρα), εγκρίθηκε στις 12/9 από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Σχεδιασμού της ΝΝΟ.

Το έργο Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας το οποίο αναμένεται να παράγει ενέργεια ισοδύναμη με τις ανάγκες περίπου 40.000 κατοικιών, παραπέμφθηκε στην IPC από την κυβέρνηση της Πολιτείας αφού έλαβε περισσότερες από 50 ενστάσεις για την ανάπτυξή του.

Η σημαντική πρόταση για το κράτος για γη που ανήκει στην οικογένεια Notaras της Καμπέρα στην κοιλάδα Yass ήταν το επίκεντρο της διασυνοριακής συζήτησης, ωθώντας κάποια στιγμή τον επικεφαλής της ACT (Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας) Andrew Barr να γράψει στον  Chris Minns (Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας), ζητώντας από τους κατοίκους της περιοχής να εκπροσωπούνται καλύτερα στις διαβουλεύσεις.

 Οι αντιδράσεις για το έργο

Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες γης (σε μεγάλο βαθμό στην πλευρά ACT των συνόρων), εξέφρασαν ανησυχίες ότι το ηλιακό πάρκο θα αποτελούσε πόνο στα μάτια, θα μείωνε τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής και θα εγκυμονούσε κινδύνους θορύβου, σκόνης και ρύπανσης.

Το Συμβούλιο της Κοιλάδας του Yass εξέφρασε επίσης αντίρρηση για το έργο, λέγοντας ότι «είναι παρόμοιο με μια βιομηχανική δραστηριότητα και δεν συνάδει με την προστασία των αξιών του τοπίου και του αγροτικού χαρακτήρα, όπως προβλέπεται στην ουδέτερη περιοχή κατά μήκος των συνόρων της κοιλάδας Yass».

Όροι του έργου

Ενώ τελικά εγκρίθηκε για ανάπτυξη, το έργο υπόκειται σε όρους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βλάστησης για οπτικό έλεγχο, αναβαθμίσεις δρόμων και διασταυρώσεων και την προετοιμασία ενός σχεδίου παροπλισμού και αποκατάστασης.

Συνολικά 16 εκτάρια του αποτυπώματος του ηλιακού αγροκτήματος θα αφιερωθούν στη φύτευση αυτοφυούς βλάστησης.

H New Energy Development (κατασκευάστρια του ηλιακού πάρκου), θα πρέπει επίσης να συμβουλευτεί τις σχετικές υπηρεσίες τόσο από τις κυβερνήσεις της NSW όσο και από τις κυβερνήσεις ACT για την προετοιμασία ορισμένων σχεδίων διαχείρισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης