Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πτολεμαΐδα Storage (Eunice): Εντός του 2025 ξεκινά Ptolemaida BESS στη Δυτική Μακεδονία

Πτολεμαΐδα Storage (Eunice): Εντός του 2025 ξεκινά Ptolemaida BESS στη Δυτική Μακεδονία
Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 αναμένεται η η ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών

Μέσα στο 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές στην Πτολεμαΐδα, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία Πτολεμαΐδα Storage Μ.Α.Ε της Eunice. Το έργο Ptolemaida BESS στη Δυτική Μακεδονία κυριαρχεί στην πρώτη γραμμή των 16 μεγάλων έργων του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ). 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπέβαλε ο φορέας, η ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου, προγραμματίζεται, εντός των προθεσμιών και πιο συγκεκριμένα, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Ένα βήμα ακόμη στη μακρά διαδικασία αδειοδότησή του, έγινε με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρεται ότι αποφασίζεται η αποδοχή του υποβληθέντος φακέλου, κατόπιν σχετικού ελέγχου.

Ο φορέας υλοποίησης του έργου δεσμεύεται, εντός τριών μηνών, να καταρτίσει και να υποβάλλει στην γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης (Εθνική Αρμόδια Αρχή), ένα σχέδιο σχετικά με τη δημόσια συμμετοχή στη διαδικασία χορήγησης των αδειών και για την εξασφάλιση της έγκαιρης πληροφόρησης του κοινού.

Επιπλέον, ο φορέας υλοποίησης του έργου οφείλει να υποβάλλει στην Εθνική Αρμόδια Αρχή αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας για την υλοποίηση του έργου. Η περίοδος μεταξύ της έναρξης της διαδικασίας αδειοδότησης και της αποδοχής του υποβληθέντος φακέλου της αίτησης, από την Εθνική Αρμόδια Αρχή, ολοκληρώνεται εντός ενδεικτικής περιόδου 24 μηνών.

Η προθεσμία για τη χορήγηση της άδειας για την υλοποίηση του έργου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. 

 Επένδυση 560 εκ. ευρώ για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας PTOLEMAIDA BESS & ARCADIA BESS.

Οι δύο μεγάλης κλίμακας σταθμοί ενεργειακής αποθήκευσης φέρουν τις χαρακτηριστικές ονομασίες «Ptolemaida Battery Energy Storage System» (PTOLEMAIDA BESS) και «Arcadia Battery Energy Storage System» (ARCADIA BESS). Βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Πτολεμαΐδας της Δυτικής Μακεδονίας και στην ευρύτερη περιοχή Μεγαλόπολης Αρκαδίας της Πελοποννήσου, αντίστοιχα.

Τα δύο έργα της Eunice στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, το κάθε ένα από αυτά όμοιας δυναμικότητας 250MW/1000MWh, συνολικού ύψους άνω των 560 εκ. ευρώ, αποτελούν εμβληματικές επενδύσεις της νέας εποχής για τον αναπτυξιακό, οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Επιπλέον σημειώνεται ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το έργο PTOLEMAIDA BESS υποβλήθηκε, αξιολογήθηκε και συμπεριλήφθηκε το Νοέμβριο του 2020 στη νέα έκδοση του Δεκαετούς Πλάνου Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Δικτύων (TYNDP 2020) του ENTSO-e. Σε συνέχεια αυτού, το Δεκέμβριο του 2020, υπεβλήθη και αποτελεί πλέον υποψήφιο έργο για συμπερίληψη στην 5η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος 2021.

Οι δύο σταθμοί ενεργειακής αποθήκευσης Ptolemaida BESS και Arcadia BESS αποτελούν αμιγώς ελληνικές ιδιωτικές επενδύσεις. Οι μονάδες αποθήκευσης, όπως οι νέες επενδύσεις του Ομίλου Eunice παρέχουν στο Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας πιο καθαρή ενέργεια, με ασφάλεια, ευελιξία, σταθερότητα αλλά και μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης