Για την αναβάθμιση της υπάρχουσας ενεργειακής υποδομής και την ψηφιοποίηση του συστήματος προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία
Στήριξη 460 δισ. ευρώ ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση η βιομηχανία για την καταπολέμηση του σπειροειδούς ενεργειακού κόστους έως το 2030, ανέφερε σε έκθεσή της την Τρίτη ο σύνδεσμος της βιομηχανίας BDI σύμφωνα με το Montel .
Το υψηλό κόστος σημαίνει ότι η εγχώρια βιομηχανία θα παραμείνει μη ανταγωνιστική, με την «έλλειψη σαφήνειας» να πρέπει να «διαγραφεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Michael Brigl του Boston Consulting Group, ο οποίος συνέταξε την έκθεση με το BDI.
Ζήτησε την επένδυση σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση της υπάρχουσας ενεργειακής υποδομής και την ψηφιοποίηση του συστήματος προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία.
Αλλά το BDI σημείωσε επίσης ότι η επένδυση των χρημάτων τώρα θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για σχεδόν 15 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ενδεχόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης.
25% πάνω το κόστος
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εγχώρια βιομηχανία έντασης ενέργειας αντιμετώπισε αύξηση 25% στο κόστος των ορυκτών καυσίμων τα τελευταία χρόνια.
Αν και αυτό ήταν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, η έκθεση ανέφερε ότι ήταν χειρότερο στη Γερμανία, όπου η βιομηχανία αντιμετώπισε ένα ασφάλιστρο 15% για τα έξοδα σε σύγκριση με παρόμοιες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Αυτό αύξησε τον κίνδυνο οι εταιρείες να μπουν στον πειρασμό να μετακομίσουν στο εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια χάρη στις επιδοτήσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος επιδιώκει να προωθήσει τις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες.
Ο πρόεδρος του BDI, Siegfried Russwurm, δήλωσε στον απόηχο της έκθεσης ότι η Γερμανία έπρεπε να καταρτίσει σχέδια και να αρχίσει να τα εφαρμόζει, και εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προόδου όσον αφορά τους στόχους για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας με υδρογόνο ή τη δημιουργία δικτύου αγωγών υδρογόνου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της χώρας.
Μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Καταδίκασε επίσης πολλά από τα πρόσφατα σχέδια βιομηχανικής βοήθειας που θέσπισε το Βερολίνο επειδή ήταν βραχυπρόθεσμα, γεγονός που δεν έδινε στη βιομηχανία τη βεβαιότητα που χρειαζόταν για να επενδύσει μακροπρόθεσμα.
«Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για τις επιχειρήσεις είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική», είπε.
«Αυτό σημαίνει, προτού μιλήσουμε για την κατασκευή γεφυρών, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη κατανόηση του τι βρίσκεται στην άλλη όχθη».
Έως και το 40% των βιομηχανιών σκέφτεται μια μετακόμιση στο εξωτερικό λόγω της αστάθειας των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε πρόσφατα το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επικαλούμενο τα αποτελέσματα μιας ετήσιας έρευνας.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες για τις σπειροειδείς τιμές που αναγκάζουν τη βιομηχανία να μετακινηθεί στο εξωτερικό, επειδή η εγχώρια ισχύς είναι τόσο ακριβή σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της ΕΕ.
www.worldenergynews.gr