Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκθετική άνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου μετά την προειδοποίηση Πούτιν για τα δυτικά όπλα

Εκθετική άνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου μετά την προειδοποίηση Πούτιν για τα δυτικά όπλα
Η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία σε άλλα κράτη όπως η Πολωνία και η Λετονία
Προειδοποίηση Putin στην Δύση για αντιδράσεις στην χρήση δυτικών όπλων σε βάρος της Ρωσίας, ανεβάζει εκθετικά το γεωπολιτικό ρίσκο.
Ο Putin ξεκαθάρισε πως εάν επιτραπεί η χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας δυτικής κατασκευής στους Ουκρανούς, θα πρόκειται για άμεση συμμετοχή της Δύσης στον πόλεμο κατά της Ρωσίας
Τελευταία προειδοποίηση στη Δύση απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin καλώντας την να μην προχωρήσει στην άρση των περιορισμών προς την Ουκρανία για χτυπήματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά στη ρωσική επικράτεια, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου, σύμφωνα με το bankingnews.gr

«Όταν πρόκειται για τη χρήση όπλων δυτικής κατασκευής, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία», τόνισε ο Putin την Πέμπτη (12/9/2024) μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συζητούν τώρα απλώς την πιθανή χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο: στην πραγματικότητα, αποφασίζουν εάν θα εμπλακούν άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση ή όχι», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Οι πτητικές αποστολές για αυτά τα πυραυλικά συστήματα μπορούν ουσιαστικά να εκτελεστούν μόνο από το στρατιωτικό προσωπικό των χωρών του ΝΑΤΟ.
Πάρτε επιτέλους μια απόφαση: Οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση ή όχι;
Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση (σ.σ πράσινο φως στους Ουκρανούς για τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας), αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ -Ηνωμένων Πολιτειών, ευρωπαϊκών κρατών- στον πόλεμο της Ουκρανίας» σημείωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η άμεση συμμετοχή των δυτικών χωρών στην ουκρανική σύγκρουση θα αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που δημιουργούνται.
Ο Putin επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς τη βοήθεια της Δύσης
«Η άμεση συμμετοχή των δυτικών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία αλλάζει ήδη σημαντικά την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης.
Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», τόνισε ο Putin.
«Και αν αυτό είναι έτσι, τότε έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ίδια την ουσία αυτής της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα μας δημιουργηθούν», προειδοποίησε.

Απαγόρευση στα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας βλέπει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έλαβε το πράσινο φως αλλά δεν του δίνουν πυραύλους.
Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde αποκαλύπτει πως το φιάσκο των Ουκρανών στο Kursk εξαγρίωσε τη Δύση που πάγωσε το πράσινο φως στη χρήση δυτικών όπλων.
Τόνισε ότι η Δύση ουσιαστικά αρνήθηκε να επιτρέψει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας.

«Εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα όπλα, βλέπετε τα αποτελέσματά τους σε εχθρικούς στόχους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος την Πέμπτη (12/9/2024) σύμφωνα με το κανάλι UNIAN του Telegram.
«Δεν βλέπω τα αποτελέσματα των αποτελεσμάτων των σχετικών όπλων ως τώρα», πρόσθεσε.
«Εάν αρθούν οι περιορισμοί σε ορισμένα όπλα για τα οποία δεν υπάρχουν πύραυλοι, αυτό δεν είναι άρση της απαγόρευσης.
Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να μην δοθεί πράσινο φως για τη χρήση των σχετικών όπλων», συνέχισε, υπονοώντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που θα καταδικάσει την Ουκρανία σε θάνατο.

Le Monde: Η Δύση πάγωσε το πράσινο φως για χτυπήματα στη Ρωσία λόγω των ουκρανικών λαθών στο Kursk

Η Δύση έχει παγώσει προσωρινά την παροχή έγκρισης στο καθεστώς του Zelensky, προκειμένου να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά σε ρωσικό έδαφος και η γαλλική Monde αποκαλύπτει τους λόγους.
Αυτό οφείλεται σε λάθη στο πεδίο της μάχης από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως στην επίθεση στην περιοχή του Kursk, που αιφνιδίασε τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, γράφει η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές δυτικών διπλωματών.
Οι δυτικές χώρες απαιτούν τώρα από το Κίεβο να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του, καθώς ανησυχούν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία σε άλλα κράτη όπως η Πολωνία και η Λετονία.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Olivier Schmitt από το Κέντρο Μελέτης Στρατιωτικών Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας πιστεύει ότι το Κίεβο δεν πρέπει να αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τέτοιους είδους χτυπήματα στο εγγύς μέλλον.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτικές κρίσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Το Κίεβο ζητά από την Ουάσιγκτον και άλλους συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης