Ενέργεια

Το σχέδιο πράσινων δημοπρασιών της Ιταλίας θα «στρεβλώσει» την αγορά των PPA (Montel)  

Το σχέδιο πράσινων  δημοπρασιών της Ιταλίας θα «στρεβλώσει» την αγορά των PPA (Montel)   

Το νέο καθεστώς επιδοτήσεων της Ιταλίας για δημοπρασία περίπου 60 GW πράσινης ισχύος το 2024-28 θα έχει «στρεβλωτικές» επιπτώσεις στην αγορά συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), είπαν ειδικοί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κλάδου στο Μιλάνο.

 

Το λεγόμενο διάταγμα Fer X όρισε τιμές δημοπρασίας που ξεκινούν από 85 ευρώ/MWh τόσο για την ηλιακή όσο και για την αιολική ενέργεια και από 90 ευρώ/MWh για την υδροηλεκτρική δυναμικότητα, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Montel.

Συγκριτικά, ένα 10ετές pay-as-produced PPA για ηλιακή ενέργεια στην Ιταλία από τον Ιούλιο του επόμενου έτους δηλώθηκε τελευταία φορά στα 57,69 ευρώ/MWh, σύμφωνα με στοιχεία του Montel Analytics.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των τιμών της δημοπρασίας και των τιμών του ΟΛΠ «δεν θα είναι βιώσιμη» τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Filippo Ricci, γενικός διευθυντής Ιταλίας για την Emea Recurrent Energy, σε εκδήλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μιλάνο την Τετάρτη.

Το νέο πράσινο καθεστώς της Ιταλίας θα δημιουργήσει επίσης «στρέβλωση» των τιμών λόγω της αναπροσαρμογής του στον πληθωρισμό, είπε ο Lorenzo Parola, διευθύνων σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία Parola Associati, στην Montel. «Δεν θα είναι μια σταθερή τιμή όπως σε κάθε PPA», είπε, επισημαίνοντας περαιτέρω αβεβαιότητα στην αγορά.

 Εν τω μεταξύ, ο μεγάλος όγκος της δημοπρατούμενης δυναμικότητας - έως 40 GW ηλιακής και 16,5 GW αιολικής ενέργειας έως το 2028 - μπορεί επίσης να αποστραγγίσει όγκους από την αγορά του ΟΛΠ, δήλωσε ο Alessandro Gemmo, του ομίλου ενέργειας και υποδομών Linklaters.

Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη πράσινων έργων ήταν πιθανό να επιλέξουν το σχέδιο δημοπρασίας καθώς αφαιρούνται οι αντίστοιχοι κίνδυνοι, είπε. «Είναι θέμα οικονομίας αλλά και διαχείρισης κινδύνου», πρόσθεσε.


Προειδοποίησεις αναλυτών

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ήδη για αποστράγγιση όγκων στην αγορά PPA της Ιταλίας καθώς οι δημοπρασίες επρόκειτο να προσφέρουν ευνοϊκότερες τιμές, αλλά το υπουργείο Ενέργειας υποστήριξε ότι και οι δύο λύσεις μπορoύν να συνυπάρξουν.

 Τα PPA θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην Ιταλία, αλλά θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται σε ορισμένους τομείς, είπαν οι ειδικοί.

Αυτές οι συμβάσεις θα παραμείνουν ενεργές ως «εργαλείο ευελιξίας» για τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε η Giovanna Licata, από την ένωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Italia Solare.

Οι ενεργοβόροι καταναλωτές θα εξακολουθούν να χρειάζονται PPA, επομένως «πιθανώς θα διατηρηθεί μια θέση στην αγορά», είπε ο Gemmo της Linklater.

«Οι συμβάσεις συνεχίζουν να υπογράφονται γιατί υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση από βιομηχανικούς πελάτες. Πέρυσι, υπογράφηκαν περίπου 1 GW PPA στην Ιταλία», πρόσθεσε η Parola.

Θα υπάρχει ακόμα περιθώριο για PPA, ειδικά για εταιρείες έντασης ενέργειας και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία που «πρέπει να δείξουν τις προσπάθειες [τους] απαλλαγής από τον άνθρακα» στις εκθέσεις βιωσιμότητας, πρόσθεσε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης