Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο λόγω του Beryl - Ανησυχία για υποχώρηση της ζήτησης 

Υποχώρηση για το πετρέλαιο λόγω του Beryl - Ανησυχία για υποχώρηση της ζήτησης 
Στα 85 δολ. κινείται το Brent στα 82 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 0,8% σε χαμηλό εβδομάδας τη Δευτέρα, καθώς ο τυφώνας Beryl έκλεισε τα διυλιστήρια και τα λιμάνια των ΗΠΑ κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού και με την ελπίδα ότι μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά αργού διαταραχές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 0,6%, στα 85,97 δολάρια το βαρέλι στις 20:19 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε  0,7%, στα 82,55 δολάρια. 

 Ο τυφώνας Beryl χτύπησε το Τέξας με ισχυρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις καθώς έπληξε την ενδοχώρα. Τα λιμάνια πετρελαίου έκλεισαν, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και σχεδόν 2 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα.

Το Τέξας παράγει το περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε πολιτεία των ΗΠΑ.

«Αν και αυτό θέτει σε κίνδυνο κάποια υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ανησυχία όταν η καταιγίδα φτάνει στην ξηρά είναι ο πιθανός αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει στην υποδομή του διυλιστηρίου», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Warren Patterson.

 Στη Μέση Ανατολή, οι συνομιλίες για ένα σχέδιο εκεχειρίας των ΗΠΑ για τον τερματισμό του εννέα μηνών πολέμου στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη και με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

 Εάν προκύψει κάτι συγκεκριμένο από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, θα αφαιρέσει μέρος της γεωπολιτικής προσφοράς από την αγορά προς το παρόν, δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.

 Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους  πώς οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ιράν την περασμένη εβδομάδα θα επηρεάσουν τη γεωπολιτική και τις ενεργειακές πολιτικές.

Η γαλλική αριστερά δήλωσε ότι ήθελε να διευθύνει την κυβέρνηση, αλλά παραδέχτηκε ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και θα χρειαστούν χρόνο, αφού οι εκλογές της Κυριακής ματαίωσαν την προσπάθεια της ακροδεξιάς για εξουσία.


Εκλογές στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Βiden δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την εκστρατεία επανεκλογής του καθώς προσπαθούσε να αποτρέψει μια πιθανή εξέγερση από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς που ανησυχούν ότι το κόμμα μπορεί να χάσει τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

 Στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, η κατανάλωση καυσίμου αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση σε 19,99 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο λόγω της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.

 Στο Καζακστάν, το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι θα αντισταθμίσει την παραγωγή πετρελαίου που υπερβαίνει την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

 Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) μαζί με τους συμμάχους του, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, έχει ήδη επεκτείνει τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου έως το 2025.

Αυτές οι περικοπές στην παραγωγή οδήγησαν τους αναλυτές να προβλέπουν ελλείμματα προσφοράς για το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι μεταφορές και η ζήτηση για κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταστρέφουν τα αποθέματα καυσίμων.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης