Ενέργεια

Σε λειτουργία τον Οκτώβριο το FSRU Αλεξανδρούπολης - Νέα αναβολή λόγω του τεχνικού προβλήματος  

Σε λειτουργία τον Οκτώβριο το FSRU Αλεξανδρούπολης - Νέα αναβολή λόγω του τεχνικού προβλήματος   

Παραμένει το πρόβλημα που εντοπίστηκε κατά τη διαδικασία εκκίνησης στο σύστημα αγωγών του έργου

 

 Για τον Οκτώβριο μετατίθεται τελικώς η εμπορική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης καθώς το τεχνικό ζήτημα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια των δοκιμών του έργου παραμένει και η κοινοπραξία των αναδόχων, Saipem και ΤΕΡΝΑ, εργάζεται για την αντιμετώπιση του. 

Η Gastrade, εταιρία διαχείρισης του FSRU της Αλεξανδρούπολης, αφού έλαβε την έκθεση της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου, για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αναμένει την επίλυση του το ταχύτερο δυνατό ενώ εξετάζει και την ενεργοποίηση των ρητρών του συμβολαίου σε ότι αφορά την καθυστέρηση της εμπορικής λειτουργία με υπαιτιότητα των εργολάβων. 

Παράλληλα η Gastrade, σε συνεννόηση με τους πελάτες της δηλαδή τους χρήστες του FSRU με τους οποίους έχει υπογράψει συμβόλαια υποδοχής και αεριοποίησης του LNG αποφάσισε να μεταθέσει την εμπορική λειτουργία για τον Οκτώβριο οπότε και αρχίζει η νέα περίοδος προμήθειας αερίου. 

 

Υπό διόρθωση το πρόβλημα

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το LNGPRIME το FSRU έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από τη Σιγκαπούρη στις 17 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η σύνδεση αγκυροβόλησης ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Η Gastrade ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι η εταιρεία σχεδίαζε να ξεκινήσει τις εμπορικές λειτουργίες στα τέλη Απριλίου και να παραλάβει το φορτίο LNG στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, η εταιρεία ανέβαλε την εκκίνηση λόγω ενός τεχνικού προβλήματος που εμφανίστηκε κατά τη διαδικασία εκκίνησης του τερματικού σταθμού. «Η νέα ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας έχει πλέον προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2024, για να συμπέσει με την έναρξη του επόμενου έτους φυσικού αερίου,” δήλωσε  εκπρόσωπος της Gastrade στο LNGPRIME.

«Το πρόβλημα που εντοπίστηκε κατά τη διαδικασία εκκίνησης στο σύστημα αγωγών του έργου είναι υπό διόρθωση», ανέφερε. «Αν επιλυθεί νωρίτερα, η εταιρεία θα ενημερώσει τους πελάτες της και θα πράξει αναλόγως» πρόσθεσε. 

 

Σημαντικό έργο για την απεξάρτηση από την Ρωσία

 Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης  ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022, προσθέτοντας ένα σημαντικό κρίκο στη αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι ο όμιλος Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%). Το FSRU χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περι­οχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας  έφτασε στην Αλεξανδρούπολη  από τη Σιγκαπούρη στις 17 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η πρόσδεση ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Η εγκατάσταση στέλνει επαναεριωμένο LNG σε έναν υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης