Τελευταία Νέα

Kemp: Προ των πυλών η ανάκαμψη στην υδροηλεκτρική ενέργεια

Kemp: Προ των πυλών η ανάκαμψη στην υδροηλεκτρική ενέργεια
Η παγκόσμια υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 4.240 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) το 2023 από το ρεκόρ 4.359 δισεκατομμυρίων kWh το 2020  

Η παγκόσμια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών πέρυσι ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το μέσο όρο βροχοπτώσεων σε Κίνα, Βόρεια Αμερική και Ινδία, συμβάλλοντας σε ρεκόρ καύσης και εκπομπών ορυκτών καυσίμων το 2023. Σύμφωνα με άρθρο του John Kemp στο Reuters.

Η παγκόσμια υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 4.240 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) το 2023 από το ρεκόρ 4.359 δισεκατομμυρίων kWh το 2020, σύμφωνα με τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ύφεση τα τελευταία τρία χρόνια ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί, αναγκάζοντας τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου να επιστρέψουν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αερίου για να αντικαταστήσουν τη χαμένη παραγωγή, ενισχύοντας την ανοδική τάση στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, η υδροηλεκτρική ενέργεια πρόκειται να ανακάμψει φέτος χάρη στις υψηλότερες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού σε βασικές περιοχές, το οποίο θα συνδυαστεί με την ταχεία ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να περιορίσει την ανάπτυξη της χρήσης ορυκτών καυσίμων το 2024.

Η παγκόσμια υδροηλεκτρική παραγωγή είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη, με τα δύο τρίτα να προέρχονται από μόλις επτά χώρες - Κίνα (30%), Βραζιλία (9%), Καναδάς (9%), Ηνωμένες Πολιτείες (6%), Ρωσία (5%), Ινδία (4%) και τη Νορβηγία (3%).

Η παραγωγή της Κίνας μειώθηκε κατά 96 δισεκατομμύρια kWh το 2023 σε σύγκριση με τρία χρόνια νωρίτερα, αντιπροσωπεύοντας το 80% της παραγωγής που χάθηκε παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Στατιστική Ανασκόπηση.

Η παρατεταμένη ξηρασία στη νότια και κεντρική Κίνα μείωσε τους όγκους του νερού στο Yangtze και σε άλλα συστήματα ποταμών, μειώνοντας την παραγωγή ενέργειας, παρόλο που η χώρα έθεσε σε λειτουργία νέα υδροφράγματα και τουρμπίνες.

Ωστόσο, υπήρξαν επίσης απότομες πτώσεις σε σύγκριση με τρία χρόνια νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες (-46 δισεκατομμύρια kWh), στον Καναδά (-22 δισεκατομμύρια kWh), στην Ινδία (-15 δισεκατομμύρια kWh) και στη Ρωσία (-15 δισεκατομμύρια kWh).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης ξηρασίας σε όλο το δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

 

Θετικές προοπτικές

 Οι προοπτικές για τις υδροηλεκτρικές γεννήτριες φαίνονται πιο ελπιδοφόρες φέτος, με ισχυρότερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στις περισσότερες βασικές περιοχές παραγωγής, που πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση ρεκόρ ενός έτους στην παραγωγή.Στην Κίνας έχει ήδη ανέβει κατά 57 δισεκατομμύρια kWh (16%) τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.

Έκτοτε, οι νότιες και κεντρικές περιοχές έχουν πλημμυρίσει με ισχυρότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις των μουσώνων, προκαλώντας πολλαπλούς συναγερμούς για πλημμύρες στο Yangtze και σε άλλα συστήματα ποταμών.

Με το μεγαλύτερο μέρος της κύριας περιόδου πλημμυρών να είναι ακόμη μπροστά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η  παραγωγή της Κίνας πρόκειται να σημειώσει νέα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ροές των ποταμών επιτρέπουν στη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τους νεοεγκατεστημένες τουρμπίνες.

Μέχρι τον Μάιο του 2024, η Κίνα είχε εγκαταστήσει 423 εκατομμύρια κιλοβάτ (kW) δυναμικότητας παραγωγής, από 370 εκατομμύρια kW όταν η παραγωγή κορυφώθηκε τελευταία φορά το 2020, επομένως υπάρχει δυνατότητα σημαντικής αύξησης της παραγωγής εάν οι όγκοι των ποταμών είναι αρκετά υψηλοί.

Στη Βραζιλία, η υδροηλεκτρική έχει ήδη σημειώσει νέο ρεκόρ 206 δισεκατομμυρίων kWh τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 199 δισεκατομμυρίων kWh.

Οι δεξαμενές που συνδέονται με το κύριο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Νοτιοανατολικά και Μεσοδυτικά, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας, αποθήκευαν αρκετό νερό για να παράγουν 101 δισεκατομμύρια kWh στα τέλη Ιουνίου.

Η αποθήκευση μειώθηκε από 129 δισεκατομμύρια kWh τέτοια εποχή πέρυσι, αλλά   ήταν η υψηλότερη από το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης μεταφοράς της χώρας.

Η υδροηλεκτρική παραγωγή στις ΗΠΑ έχει επίσης αρχίσει να ανακάμπτει από το χαμηλό του περασμένου έτους, με την κυβέρνηση να προβλέπει ότι θα είναι 6% υψηλότερη το 2024.

Στην Κίνα το κύριο υποκατάστατο του υδροηλεκτρισμού είναι ο άνθρακας, ενώ στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το αέριο, επομένως η ανάκαμψη στην υδροηλεκτρική ενέργεια είναι πιθανό να περιορίσει την καύση και τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων.

Εάν η υδροηλεκτρική ανάκαμψη είναι αρκετά μεγάλη και συνοδεύεται από συνεχιζόμενη ταχεία ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών πάρκων, που και τα δύο φαίνονται πιθανά, θα μπορούσε να είναι αρκετό για να δημιουργηθεί μια κορύφωση στην καύση άνθρακα και τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, τουλάχιστον προσωρινά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης