Ενέργεια

Διπλάσιο κόστος ρεύματος για τις βρετανικές χαλυβουργίες έναντι των άλλων ευρωπαϊκών (UK Steel)

Διπλάσιο κόστος ρεύματος για τις βρετανικές χαλυβουργίες έναντι των άλλων ευρωπαϊκών (UK Steel)
Η διαφορά αυτή δεν επηρεάζει μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων και την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης
Μια νέα ανάλυση της UK Steel αναδεικνύει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις χαλυβουργίες του Ηνωμένου Βασιλείου και τις αντίστοιχες της ΕΕ, ειδικότερα στη Γαλλία και την Ισπανία.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 66 λίρες ανά MWh, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία οι τιμές ήταν περίπου 27 λίρες και 28 λίρες/MWh αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο για τη χαλυβουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αναμένει διπλασιασμό της κατανάλωσης με την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας ηλεκτρικών καμίνων τόξου (EAF).

Αυτή η τεχνολογική αλλαγή είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες του κλάδου για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, αν και απαιτεί ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για να επιτύχει.

Παρά τα πρόσφατα μέτρα που αποσκοπούσαν στη μείωση του κόστους πολιτικής και των χρεώσεων δικτύου, οι χαλυβουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, δήλωσε η UK Steel.

Εμπόδιο για ανταγωνιστικότητα, νέες επενδύσεις και απανθρακοποίηση

Η διαφορά αυτή δεν επηρεάζει μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων και την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης.

Ο διευθυντής πολιτικής της UK Steel για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, Frank Aaskov, δήλωσε πως «η χαλυβουργία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που πληρώνουν οι κύριοι ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας».

«Τα στοιχεία της UK Steel δείχνουν ότι οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διπλάσιες από τις γαλλικές και ισπανικές χονδρικές τιμές τους τελευταίους μήνες. Για να ευημερήσει η χαλυβουργία του Ηνωμένου Βασιλείου και να επιτύχει τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», καταλήγει ο Aaskov.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης