Ενέργεια

Σουηδία: Όχι στην νέα υποθαλάσσια  ηλεκτρική διασύνδεση με την Γερμανία  

Σουηδία: Όχι στην νέα υποθαλάσσια  ηλεκτρική διασύνδεση με την Γερμανία   

Πρόκειται για το έργο Hansa PowerBridge των 700 μεγαβάτ

 

Η σουηδική κυβέρνηση απέρριψε μια αίτηση για την κατασκευή μιας νέας υποθαλάσσιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Σουηδίας και Γερμανίας, το έργο Hansa PowerBridge των 700 μεγαβάτ, επειδή η γερμανική αγορά δεν είναι αρκετά αποδοτική, ανέφερε την Παρασκευή.

«Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τη νότια Σουηδία, η οποία έχει μεγάλο έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τη Γερμανία, όπου η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Έμπα Μπους σε δήλωση.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και μια πιο ασταθή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία», είπε.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου Svenska Kraftnat και 50Hertz είχαν ως στόχο το έργο να επιτρέψει την αποστολή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από τους Σκανδιναβούς στη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές από τη Γερμανία θα συνέβαλαν σε έναν ασφαλέστερο εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια στη νότια Σουηδία.

Η γερμανική 50Hertz ανήκει κατά πλειοψηφία στη βελγική Elia.

Η Γερμανία είναι μια ενιαία ζώνη αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με ενιαία τιμή χονδρικής. Ωστόσο, η συμφόρηση στο δίκτυό της, το οποίο δεν διαθέτει συνδέσεις για τη μεταφορά της ενέργειας από τον πλούσιο σε ανέμους βορρά στα κέντρα κατανάλωσης στο νότο, έχει αυξήσει τις εκκλήσεις για χωρισμό σε τουλάχιστον δύο ζώνες.

Η Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση, η οποία φοβάται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές στο νότο και να επηρεάσει τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Συγκριτικά, η Σουηδία χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες τιμών ενέργειας.

 «Η γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργεί με τρόπο που να δίνει σωστά μηνύματα τιμών στους παίκτες της αγοράς ενέργειας, κυρίως επειδή η Γερμανία, σε αντίθεση με τη Σουηδία, δεν χωρίζεται σε περιοχές ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο που να αντιστοιχεί στα σημαντικά σημεία συμφόρησης», είπε η σουηδική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της 50Hertz είπε ότι η απόρριψη σημαίνει ότι χάθηκε μια ευκαιρία για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ωστόσο,  πρόσθεσε: «Η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης δεν έχει καμία επίδραση στη μελλοντική ασφάλεια του εφοδιασμού και τη σταθερότητα του συστήματος στην περιοχή του δικτύου 50Hertz».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης