Ενέργεια

ΗΠΑ: Ο πυρηνικός σταθμός Three Mile Island ετοιμάζεται για επανεκκίνηση  

ΗΠΑ: Ο πυρηνικός σταθμός Three Mile Island ετοιμάζεται για επανεκκίνηση  

Προβλήματα με την αδειοδότηση και τους ακτιβιστές εμποδίζουν την επαναλειτουργία του (Reuters)

Το πυρηνικό εργοστάσιο Three Mile Island της Constellation στην Πενσυλβάνια παρέμεινε αδρανές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει φυτρώσει γρασίδι στις κοίλες βάσεις των πύργων και η άγρια ​​ζωή περιφέρεται μέσα.

Εσχάτως ετοιμάζονται έργα ανακαίνισης με στόχο την επανεκκίνηση του πυρηνικού τομέα των ΗΠΑ, παρότι βρίσκει αντιστάσεις από τους ακτιβιστές και αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αδειοδότηση.

Σκοπός της Constellation είναι να τροφοδοτήσει τη Microsoft

Η Constellation ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αναζωογονούσε το Three Mile Island με σκοπό να τροφοδοτήσει τη Microsoft (MSFT.O).

Η Microsoft αναμένεται να πληρώσει τουλάχιστον 100 δολάρια την μεγαβατώρα, (σχεδόν το διπλάσιο του τυπικού κόστους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή), ως μέρος της 20ετούς σύμβασης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία δείχνει τα δραματικά μήκη που είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Big Tech για να προμηθευτεί ηλεκτρική ενέργεια για την επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης της και την δέσμευση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ να καλύψει αυτή τη ζήτηση.

 

Κόστος και διάρκεια έργων αποκατάστασης

Η προσπάθεια αποκατάστασης της Μονάδας 1 στο Three Mile Island αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Θα χρειαστούν, τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες εργάτες για να ολοκληρώσουν το άνευ προηγουμένου έργο της επανεκκίνησης ενός αποσυρθέντος πυρηνικού εργοστασίου.

Η Constellation έχει ήδη παραγγείλει δαπανηρό εξοπλισμό για την τοποθεσία και έχει εντοπίσει καύσιμα για τον πυρήνα του αντιδραστήρα της μονάδας, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στο Reuters στελέχη της εταιρείας και εργολάβοι.


Η αναμενόμενη προσφορά της επαναλειτουργίας του Three Mile Island

Η επιτυχής αναβίωση του Three Mile Island το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τη μερική κατάρρευση του 1979 που συνέβαλε στην πτώση  του πυρηνικού τομέα των ΗΠΑ για δεκαετίες, θα έθετε το εργοστάσιο στην πρώτη φάση αναζωογόνησης της βιομηχανίας.

Η πυρηνική παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Αυτό είναι ελκυστικό για εταιρείες, όπως η Microsoft, που έχουν υποσχέσεις για το κλίμα και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο δημόσιο έλεγχο για την αδηφάγα χρήση ενέργειας τους.

«Η Microsoft θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπογράψει άλλες συμφωνίες αγοράς ενέργειας για την επανεκκίνηση των κλειστών εργοστασίων», δήλωσε στο Reuters ο Alistair Speirs (Ανώτερος Διευθυντής της Azure Global Infrastructure της Microsoft).

Η επανεκκίνηση του Three Mile Island θα προμήθευε στο περιφερειακό δίκτυο 835 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας (αρκετά για όλα τα σπίτια της Φιλαδέλφειας) για να συμβάλει στην αντιστάθμιση της κατανάλωσης ενέργειας της Microsoft.


Εμπόδια στην ανάσταση… του εργοστασίου

Ωστόσο, η επανεκκίνηση του εργοστασίου δεν είναι βέβαιη.

Το Three Mile Island, το οποίο θα μετονομαστεί σε Crane Clean Energy Complex, εξακολουθεί να απαιτεί τροποποιήσεις αδειοδότησης και αδειοδότηση.

Τοπικοί ακτιβιστές έχουν επίσης ορκιστεί να πολεμήσουν το έργο για λόγους ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Εάν το σχέδιο υποστεί τις ίδιες μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους που έχουν ταλαιπωρήσει σχεδόν κάθε πυρηνική κατασκευή στην ιστορία της χώρας, θα μπορούσε να εμποδίσει άλλες συμφωνίες και να ανακόψει την προσπάθεια της Big Tech να επεκταθεί γρήγορα, λένε οι ειδικοί της ενέργειας.


Το πρώτο τρίμηνο του 2025 η έναρξη των εργασιών

Νωρίτερα φέτος, η Constellation ολοκλήρωσε τις αρχικές δοκιμές της Μονάδας 1 του εργοστασίου για να καθορίσει εάν ήταν οικονομικά λογικό να το αναστήσει...

Αφού έμαθε ότι η κεντρική γεννήτρια η αντικατάσταση της οποίας θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (ήταν σε καλή κατάσταση), η εταιρεία προχώρησε στο σχέδιό της.

Οι εργασίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025 με την αποκατάσταση δύο πύργων ψύξης ύψους 370 ποδιών (113 μέτρων), οι οποίοι απογυμνώθηκαν μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.

Οι βάσεις των κατασκευών που είναι κατασκευασμένες από κοκκινόξυλο, θα ανακαινιστούν με σύγχρονα υλικά.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι αποκαταστάσεις στο εσωτερικό του εργοστασίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης